Αργυρούπολη     18-9-2002

 

 

Αρ. Πρωτ. ………821……….

 

 

ΠΡΟΣ:

1) ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ                                   

Δια των Υπευθύνων Π.Ε. των οικείων Δ/νσεων Αθμιας & Βθμιας Εκπαίδευσης

 
  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠ.Ε.Π.Θ.

     ΝΟΜΑΡΧΙΑ  ΑΘΗΝΩΝ 

ΔΗΜΟΣ  ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

 Μπουμπουλίνας 3, Τ.Κ. 164 51

Τηλ.: 010-9959250-1, FAX: 010-9959251

            e mail: acee@otenet.gr

       Πληροφορίες: Γ. Φαραγγιτάκης

                              Ν. Στεφανόπουλος           

       

         

 
 

 

 

 


                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Κέντρου μας»

 

     Αγαπητοί συνάδελφοι,

σας πληροφορούμε ότι το Κέντρο μας κατά τη φετινή σχολική χρονιά προσφέρει δυνατότητες παρακολούθησης ημερησίων προγραμμάτων (8.15-14.00) σε σχολικές ομάδες 30 ατόμων με τα παρακάτω θέματα (κατ΄ επιλογή):

1)      «Το δάσος και το περιαστικό πράσινο»,

2) «Το νερό-τα ρέματα»

3)      «Δασικές πυρκαγιές-αποκατάσταση τοπίου»,

4)      «Η θάλασσα»

5)      «Το Κυκλοφοριακό-η ατμοσφαιρική ρύπανση» και

6) «Επικονίαση σε φρυγανικά οικοσυστήματα»

     Τα προγράμματα διαρκούν επτά διδακτικές περιόδους και περιλαμβάνουν συζήτηση σε ολομέλεια, εργασία σε ομάδες στις αίθουσες και στο εργαστήριο και επισκέψεις πεδίου (στο βουνό, στο ρέμα, στη θάλασσα κλπ). Ο προγραμματισμός των επισκέψεων γίνεται σε συνεννόηση με τους Υπευθύνους Π.Ε. των Δ/νσεων και με το Κέντρο μας (τηλ.: 9959250-9959251).

     Εξάλλου θα πραγματοποιηθούν έξι (6) τετραήμερα ολοήμερα επιμορφωτικά Σεμινάρια (2 αργίες + 2 εργάσιμες) για τα οποία θα υπάρξουν αναλυτικές προκηρύξεις που θα σας στείλουν οι Υπεύθυνοι ΠΕ των τοπικών Δ/νσεων στις οποίες υπάγονται τα Σχολεία σας.

     Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν γενικό θεωρητικό μέρος (περιβαλλοντικά προβλήματα, οικολογία, περιβαλλοντική εκπαίδευση κλπ) και ειδικό πρακτικό μέρος σχεδιασμού και υλοποίησης σχολικού προγράμματος Π.Ε. με δουλειά σε ομάδες, στην τάξη, στο πεδίο, στο εργαστήριο κλπ.

     Επίσης λειτουργούν 2 εθνικά θεματικά δίκτυα σχολείων με τίτλους:

1) «Η θάλασσα», 150 Σχολεία με τη συνεργασία του ΕΚΘΕ, των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, πολλών Υπευθύνων Π.Ε. και άλλων ΚΠΕ.

2) «Βιώσιμες πόλεις-ποιότητα ζωής», 80 Σχολεία με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτό-διοίκησης, ειδικών επιστημόνων, Κέντρων ΠΕ και Υπευθύνων απ΄ όλη τη χώρα.

     Στα θεματικά μας δίκτυα οι σχολικές ομάδες επωφελούνται των δυνατοτήτων οργανωμένης επιστημονικής και παιδαγωγικής στήριξης καθώς και των δυνατοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας με σχολικές μονάδες απ΄ όλη τη χώρα. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Υπευθύνους των Δ/νσεων ή με το Κέντρο μας στα τηλέφωνα που προαναφέραμε.

     Ως προς τις διεθνείς συνεργασίες το Κέντρο μας συνεχίζει το πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου στα πλαίσια του οποίου φέτος θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ανταλλαγές με συμμετοχή 800 μαθητών και 80 εκπαιδευτικών από 24 Σχολεία των 2 χωρών. Σε εξέλιξη βρίσκονται διμερείς συνεργασίες με Κέντρα της Σουηδίας, της Γαλλίας και του Βελγίου ενώ προετοιμάζεται και διεθνές συνέδριο με θέμα “Sustainable cities-quality of life” σε συνεργασία με το ΚΠΕ Στοκχόλμης και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Στοκχόλμης.

     Στο Κέντρο μας λειτουργούν βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο που μπορούν να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές για τη στήριξη των προγραμμάτων και των δράσεων τους.

     Τέλος από το Κέντρο μας έχει παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές που μοιράζεται δωρεάν σε όσους συμμετέχουν στα προγράμματά μας.

     Σε όλα τα προγράμματα του Κέντρου μας εφαρμόζουμε τις βασικές αρχές της διεπιστημονικής θεώρησης, της βιωματικής προσέγγισης, του ανοίγματος του Σχολείου στην κοινωνία, της ομαδικής εργασίας, της ανάπτυξης δημοκρατικού διαλόγου και της καλλιέργειας κριτικής σκέψης.

      Όλες οι παραπάνω δράσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (3ο ΚΠΣ -2ο ΕΠΕΑΕΚ) και από εθνικούς πόρους (Υπουργείο Παιδείας-Δήμος Αργυρούπολης).

     Την περσινή σχολική χρονιά το Κέντρο μας προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 11.000 μαθητές και 1100 εκπαιδευτικούς απ΄όλη την Ελλάδα. Ελάτε να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά μας για τη δημιουργία του γνωστικού και αξιακού υπόβαθρου που απαιτούνται για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ελάτε να συζητήσουμε και να δουλέψουμε για το κοινό μας μέλλον.                             

 

 

       Καλή σχολική χρονιά

                                                                                                                  Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ

 

                                                                                                              ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΑΓΓΙΤΑΚΗΣ