ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠ.Ε.Π.Θ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μπουμπουλίνας 3, Τ.Κ. 164 51

Τηλ.: 210-9959250-1, FAX: 210-9959251

e-mail: acee@otenet.gr

 

Πληροφορίες: Γ. Φαραγγιτάκης

Ν. Στεφανόπουλος

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

2ο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.

3ο Κ.Π.Σ.

 

Αργυρούπολη: 28 Φεβρουαρίου 2003

 

Αριθμ. Πρωτ.: 463

 

Προς

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

ΘΕΜΑ: "ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ"

 

Το "ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ", που διανύει φέτος τον ένατο χρόνο λειτουργίας του, είναι ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης.

Τα 24 Σχολεία του δικτύου αυτού, σχεδιάζουν και υλοποιούν, σε δυάδες συμπράξεων, προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέματα σχετικά με τη δομή, τη λειτουργία, τις διαταραχές και τη διαχείριση χερσαίων και υδατικών οικοσυστημάτων, την ενέργεια, το δομημένο περιβάλλον, τη ρύπανση, τα απορρίμματα κ.α.

Οι εργασίες του προγράμματος έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρχών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που είναι η διεπιστημονική θεώρηση, η βιωματική προσέγγιση, το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία, η ομαδική εργασία, η ανάπτυξη δημοκρατικού διαλόγου και κριτικής σκέψης. Το πρόγραμμα, που αξιολογείται συστηματικά, χαρακτηρίζεται επίσης από παιδαγωγική ποιότητα και επιστημονική εγκυρότητα. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει την αγάπη και το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού και μαθητικού κόσμου των δύο Ελληνικών Δημοκρατιών.

            Εκτός από την ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας στους νέους και την ενεργοποίησή τους για πρακτικές προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής, το πρόγραμμα έχει  συμβάλλει και στην ενδυνάμωση των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς.

Φέτος στο πρόγραμμα εκτός από το Συντονιστικό Κέντρο της Αργυρούπολης συμμετέχουν τα ΚΠΕ Ακράτας, Καλαμάτας, Καστοριάς, Μουζακίου Καρδίτσας,

τα Λύκεια: 2ο Λύκειο Αργυρούπολης-Λύκειο Δασούπολης, 2ο Λύκειο Καστοριάς-Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα,

τα Γυμνάσια: 4ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης-Γυμνάσιο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του 3ου, Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου-Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως, 11ο Γυμνάσιο Νικαίας-Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας, Γυμνάσιο Βαθέος Αυλίδος-Γυμνάσιο Λατσιών, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας-Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, 4ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής-Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας, Μουσικό Σχολείο Τρικάλων-Γυμνάσιο Κλήρου

και τα Δημοτικά Σχολεία: 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας-2ο Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Λεμεσού, 8ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου- 11ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας-2ο Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου Αμμοχώστου.

Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα υποστηρίζεται και από τους   Δήμους Αργυρούπολης και Αλίμου (που στήριξαν αποφασιστικά την έναρξη της λειτουργίας του μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1995) και τους Δήμους Νικαίας, Αγίας Παρασκευής, Αυλίδας Ευβοίας, Καστοριάς, Καλαμάτας, Τρικάλων, Ακράτας, Βούλας και Παλαιού Φαλήρου. Επίσης σημαντική στήριξη παρέχουν οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο συντονισμός του προγράμματος, η παιδαγωγική και επιμορφωτική  υποστήριξη, μέρος της φιλοξενίας και των μετακινήσεων καθώς και οι κεντρικές εκδηλώσεις στηρίζονται οικονομικά από τη χρηματοδότηση του συντονιστικού Κέντρου Αργυρούπολης και των άλλων ΚΠΕ που συμμετέχουν  από το 2ο ΕΠΕΑΕΚ (3ο ΚΠΣ).

Αυτή την άνοιξη πραγματοποιούνται οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές με τη μέθοδο της αμοιβαίας φιλοξενίας. Αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών θα παρουσιάσουν στις τοπικές κοινωνίες των Σχολείων των δύο χωρών, τις εργασίες της διετίας, ενώ θα λάβουν χώρα κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομαδικές επισκέψεις σε  χώρους  ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου θα βρίσκεται διασκορπισμένη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας Κυπριακή αντιπροσωπεία 25 εκπαιδευτικών και 200 μαθητών που θα συνεργασθούν σε διάφορες εκδηλώσεις και εξορμήσεις μαζί με τους συναδέλφους τους των Ελληνικών Σχολείων και με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας, των Κέντρων ΠΕ, των Υπευθύνων ΠΕ, των Δήμων, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άλλων υποστηρικτών του προγράμματος.

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 17.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική επίσημη εκδήλωση του προγράμματος.

Η αντίστοιχη εκπαιδευτική επίσκεψη της Ελληνικής αποστολής εκπαιδευτικών και μαθητών στην Κύπρο θα γίνει από τις 3 έως τις 7 Απριλίου 2003.

Το "ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ" ελπίζει ότι του χρόνου οι αέρηδες του Ελύτη θα φέρουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και σε απελευθερωμένες περιοχές μιας ελεύθερης και ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας όπως είναι οι κατεχόμενες σήμερα περιοχές  της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Κερύνεια ….

 

 

 

Ο συντονιστής του προγράμματος

 

 

Γιώργος Φαραγγιτάκης

Υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης