1ο   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ  ΚΑΙ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

με  αφορμή  την

Παγκόσμια  Ημέρα  Περιβάλλοντος

 

 

 

Μια  γιορτή  οικολογικής  αφύπνισης,

διαφορετική  από  τις  άλλες...

 

 

Αθήνα και Χανιά (Κρήτης)

το τετραήμερο

Παρασκευή 2,  Σάββατο 3,  Κυριακή 4  και  Δευτέρα  5  

Ιουνίου  2006

 

 

Συνέδρια – Ημερίδες – Μουσικές Εκδηλώσεις – Εικαστικές Εκθέσεις – Εκθέσεις Βιβλίων – Προβολές Ταινιών – Video Art - Παζάρι

 

 

Τηλ. 210 7704205  (Δρ. Αρτέμης Αθανασάκης)  -  Email: info@digitalcopy.gr

210 7651 596 - 7245 025  (Σταύρος Αγαζάνης) - Email: st05asch.gr

210 6548 662 - 6977 778 084 (Μιχάλης  Αθανασάκης)

6945 898 564 (Κυριάκος Λεμπέσης)  -  210 6464 834 (Βασίλης Μπαρδάκας)

210 7780 118 (Κώστας Τσακίρης) - Email: ktsaki@ekke.gr
Δ ι ο ρ γ ά ν ω σ η :

"ΟΜΙΛΟΣ   ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ   ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ   ΚΑΙ   ΔΡΑΣΗΣ

ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΚΑΙ  ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ"

 

Εκτέλεση Παραγωγής:

VISION  PRODUCTIONS

 

 

Υπό την Αιγίδα :

 

               του Δήμου Αθηναίων,

               του Δήμου Χανίων,

           -  του Mediterranean Information Office for Environment

               Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE),

 

 Και  την  υποστήριξη :

 

           -  του European Facilitation Committee for the Charter of Human Responsibilities,

           -  του Τμήματος Περιβαλλοντικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας

               του  Υπουργείου  Παιδείας,

           -  της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών,

           -  της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων,

           -  της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση,

           -  του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ),

           -  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων,

           -  της World Wide Fund for Nature (WWF),

           -  της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης,

           -  της Ελληνικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς,

           -  της Εταιρίας Προστασίας της Αρκούδας "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ",

           -  του Συλλόγου για την Προστασία της θαλάσσια χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ",

           -  του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "ΠΟΛΙΣ",

           -  της Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρίας,

           -  του Κέντρου Διεπιστημονικής Προσέγγισης Ανθρώπινων και Φυσικών Συστημάτων "ΓΕΝΑΘΛΟ",

           -  της Ομάδας Περιβάλλοντος, Ινστιτούτου Αστικής Αγροτικής Κοινωνιολογίας, Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ),

           -  της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων,

           -  της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας,

           -  των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Αγωγής-Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας.

 


1.       ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

 

1.1       Το γεγονός

Πάνω από 30 χρόνια γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μετά την καθιέρωσή της, στην πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, στη Στοκχόλμη, το 1972.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τον κόσμο σε μια κατάσταση, όπου ζητήματα όπως είναι το περιβάλλον, να μην τα θεωρεί στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Όμως, για τους ειδικούς, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της εποχής μας, δεδομένου ότι η διατήρησή του είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη μας στον πλανήτη Γη.

Γι'αυτό στο πλαίσιο της ανάγκης διασύνδεσης του περιβάλλοντος και της προστασίας του, με τον άνθρωπο και τις καθημερινές πρακτικές του, σε επίπεδο τόσο τοπικό όσο και πλανητικό, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προωθήσουμε την περιβαλλοντική αγωγή, τόσο μέσα όσο και έξω από τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Έτσι με την υποστήριξη κρατικών και ιδιωτικών φορέων, θέτουμε τις βάσεις για μια εvαλλακτικη γιορτή αφύπνισης, εγρήγορσης, ευαισθητοποίησης και δράσης για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του ολιστικού (φυσικού, κοινωνικού, πολιτισμικού) περιβάλλοντός μας.

 

1.2       Στόχοι της διοργάνωσης

Πρόκειται για μια πολυμορφική-πολυφασματική πολιτιστική εκδήλωση, που έχει στόχο να δράσει, ως κέντρο ενημέρωσης, επικοινωνίας και έκφρασης για τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και πολιτικών πεποιθήσεων. Μια ενημερωτική γιορτή, ένα πλέγμα ενημερωτικών Συνεδρίων / σεμιναρίων / διαλέξεων και καλλιτεχνικής έκφρασης, η οποία δρα κατά κάποιο τρόπο, πέραν της ψυχαγωγίας και σαν υπενθύμιση και χρέος για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία για τις υποχρεώσεις της προς το περιβάλλον. Όταν λέμε όμως περιβάλλον δεν εννοούμε μόνο τη φύση αλλά και τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις και στην περιφέρεια. Γιατί καθημερινά η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται με προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό και τους απίστευτα γρήγορους και ρομποτοποιημένους ρυθμούς ζωής, με αποτέλεσμα το άγχος να κυριαρχεί και να καθορίζει και τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

1.3       Χρόνος διεξαγωγής

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου 2006, όπως προαναφέραμε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η χρονική περίοδος είναι επιλεγμένη και με βάση τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, καθώς η διοργάνωση περιλαμβάνεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αθήνας και των Χανίων Κρήτης.

 

1.4       Συμμετοχή κοινού (εισιτήρια)

Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό, εκτός από τις μουσικές εκδηλώσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους, λόγω της χαμηλής τιμής των εισιτηρίων (φοιτητικών και μη) να τις παρακολουθήσουν. Αυτές θα ξεκινούν το πρωί και θα τελειώνουν αργά το βράδυ με την παρουσίαση των πιο γνωστών μουσικών. Συνολικά για τις Μουσικές Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Χανιά, θα διατεθούν περί τα 15.000 εισιτήρια. Οι φίλοι του φεστιβάλ θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα εισιτήρια των συναυλιών από τα κεντρικά δισκοπωλεία όλης της Ελλάδας και από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που υποστηρίζουν τη διοργάνωση.

 

1.5       Χώροι διεξαγωγής

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα (Οικολογικό Συνέδριο, Εικαστικές Εκθέσεις, Προβολές Ταινιών) θα διεξαχθούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (κέντρο Αθήνας) και η Συναυλία, η έκθεση βιβλίου και το παζάρι θα διεξαχθούν στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του BADMINGTON στο Γουδί, χώρος χωρητικότητας 10.000 ατόμων, ο οποίος και διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για μια τέτοιου είδους εκδήλωση. Οι εκδηλώσεις στα Χανιά θα διεξαχθούν σε διαφορετικούς χώρους, περιλαμβάνουν οικολογική ημερίδα σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τη μουσική εκδήλωση και παζάρι στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.


2.       ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 

Στα πλαίσια του «ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2006» έχουν ενταχθεί ποίκιλες εκδηλώσεις επιστημονικού, καλλιτεχνικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ με την παρουσίαση των πιο γνωστών μουσικών. Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα το βρείτε επισυναπτόμενο στο τέλος αυτής της παρουσίασης. Έτσι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θα διοργανωθούν:

Επιστημονικές Εκδηλώσεις

α)        Διήμερο Οικολογικό Συνέδριο στην Αθήνα

β)        Οικολογική Ημερίδα στα Χανιά

 

Το Συνέδριο και η Ημερίδα θα πραγματεύονται τα ζητήματα και τα προβλήματα του περιβάλλοντος σε πλανητικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο δεν θα επικεντρωθούμε μόνο στα παγκοσμία προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη μας (φαινόμενο του θερμοκηπίου - "τρύπα" του όζοντος κ.ά.), αλλά και σε ζητήματα που αφορούν το ελλαδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον (ελληνικά οικοσυστήματα - μνημειακό και πολιτισμικό περιβάλλον - ήπιες μορφές ενεργείας - τουριστικές και οικοτουριστικές μορφές αειφορικής ανάπτυξης κ.ά.), στο βαθμό που προσεγγίζονται -ολιστικά και διεπιστημονικά-  ζητήματα, προβλήματα, λύσεις, προτάσεις και προοπτικές που αφορούν το σύγχρονο οικο-περιβαλλοντικό προβληματισμό. Στο συνέδριο και στην ημερίδα θα μιλήσουν εξέχοντες επιστήμονες από το χώρο της οικολογίας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και άλλων συναφών ειδικοτήτων (μεταξύ άλλων ο Δρ Χρήστος Ζερεφός -Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και Καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας Παν/μιου Αθηνών, ο Μιχαήλ Σκούλος, Πρόεδρος Χημικού Τμήματος Παν/μιου Αθηνών και Πρόεδρος Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (M.I.O - ECSDE), ο Νικόλαος Ροδολάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης Παν/μιου Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Μάργαρης - Καθηγητής Οικολογίας Παν/μιου Αιγαίου και Διευθυντής του περιοδικού National Geographic, ο Δρ Αρτέμης Αθανασάκης - Καθηγητής Περιβαλλοντικής Αγωγής Μαρασλείου Διδασκαλείου Παν/μιου Αθηνών, ο Δρ Κων/νος Σιμόπουλος - Αντιπρύτανης και Καθηγητής Παν/μιου Θράκης) αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων, υπηρεσιών και οικολογικών φορέων. Επίσης στο συνέδριο θα παρέμβουν διακεκριμένοι ξένοι καθηγητές πανεπιστήμιου ειδικοί σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ανοιχτές για το κοινό και όχι μονό για ειδικούς επιστήμονες.

 

Μουσικές Εκδηλώσεις

α)        Συναυλία στην Αθήνα με καλεσμένους τους Μάριο Φραγκούλη και Μανώλη Λιδάκη σε μια μοναδική κοινή εμφάνιση για πρώτη φορά.

β)        Συναυλία στα Χανιά με τους ίδιους καλλιτέχνες, Μάριο Φραγκούλη και Μανώλη Λιδάκη.

 

Συνεπώς με ένα μικρό, αλλά ποιοτικό κύκλο μουσικών εκδηλώσεων θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το στόχο μας, ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας και συνειδητοποιώντας στους συναυλιακούς χώρους (Αθήνας και Χανίων) πάνω από 15.000 συνανθρώπους μας για τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια οικολογική κοινότητα.

Γιατί, ανέκαθεν οι μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες ήταν ένας τρόπος επαφής, επικοινωνίας και ανταλλαγής κουλτούρας ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, στρωμάτων και αντιλήψεων. Έτσι για να αναδείξουμε το όλο θέμα και να προκαλέσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον της κοινωνίας στα οξυμένα πλανητικά και τοπικά οικο-περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα, εντάσσουμε τις μουσικές αυτές εκδηλώσεις στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

 


Παράλληλες Εκδηλώσεις

 

α)        Έκθεση Οικολογικών Εντύπων, Αφισών, Μελετών και Βιβλίων με συμμετοχή Οικολογικών Οργανώσεων, Εκδοτικών Οίκων κ.ά. στην Αθήνα και στα  Χανιά.

β)        Εικαστική Έκθεση από Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών στην Αθήνα.

γ)         Προβολές Ταινιών, Ντοκιμαντέρ & Video Art οικολογικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου στην Αθήνα.


3.       Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

 

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτού του φεστιβάλ, ανήκει στον "Όμιλο Παιδαγωγικού Προβληματισμού και Δράσης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Επιμόρφωση" που αποτελεί μια μη ανταγωνιστική και μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία εκπαιδευτικών, ερευνητών, πανεπιστημιακών και άλλων επιστημόνων, αλλά και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με το περιβάλλον, την οικολογία, την περιβαλλοντική αγωγή - εκπαίδευση και επιμόρφωση.

Η Vision Productions είναι μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της οργάνωσης και εκτέλεσης παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ιδρύθηκε το 2004, με την υποστήριξη των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής ήχου και εικόνας της Ελλάδας και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές είναι μια από τις πλέον σοβαρές εταιρίες στο μεγάλο πολιτιστικό δίκτυο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Η βασική της απασχόληση στο φεστιβάλ αυτό είναι η οργάνωση, ο συντονισμός, η εξεύρεση χορηγιών, η εκτέλεση, η προβολή και η επικοινωνία των μουσικών εκδηλώσεων, καθοδηγώντας όμως και όλες τις διεργασίες για την άρτια οργάνωση των επιμέρους εκδηλώσεων.

Η φιλοσοφία της διοργάνωσης στηρίζεται σε πρακτικά εφαρμόσιμες δραστηριότητες, σε εναλλακτικές αντιλήψεις - στάσεις και συμπεριφορές για τον κοινωνικό και πολιτισμικό περίγυρό μας, καθώς και στην προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για καλύτερη ποιότητα ζωής..

Γιατί ένας τέτοιος καινοτομικός συνδυασμός ανθρώπινου δυναμικού, φυσικού περιβάλλοντος, πολιτισμικού χώρου και μουσικής δημιουργίας, προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης, επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του σύγχρονου ανθρώπου, που προωθούν την αναγκαία δημιουργική διερεύνηση των σχέσεων ανθρώπου-κοινωνίας-φύσης.

 

Επιπλέον, με την ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών, καινοτομικών και συνδυαστικών μορφών τουρισμού (Event Tourism), δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους από το εξωτερικό και εσωτερικό, μέσω του φεστιβάλ, να γνωρίσουν τη χώρα μας και να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν για τις εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρονται για προσωπικές, επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.


4.       ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ  ΕΞΕΛΙΞΗΣ  ΤΗΣ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 

Η διοργάνωση, στοχεύει να αναβαθμίσει τις πολιτισμικές δραστηριότητες και να κερδίσει μια σημαντική θέση στα διεθνή δρώμενα των πολιτιστικών φεστιβάλ, μέσω της δημιουργίας ενός πανελλαδικού δικτύου καλλιτεχνών, συνεργατών και πολιτών που θα ενδιαφέρονται και θα δραστηριοποιούνται για τη διατήρηση και ποιότητα του περιβάλλοντός τους. Έτσι η θεσμοποίηση του συγκεκριμένου φεστιβάλ αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τα πολιτισμικά μας δρώμενα, καθώς τα οικο-περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη μας, θα αναδειχθούν περισσότερο, προβάλλοντας έτσι την αναγκαιότητα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, συνειδητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την επίλυση τους.

Είναι προφανές ότι η συμμετοχή των επιστημόνων και καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί για τη φετινή διοργάνωση, σε συνδυασμό με τη διαδεδομένη ιστορία της πατρίδας μας, τις φυσικές ομορφιές της και το -γνωστό σε όλους- πολιτισμό μας, θα αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο έλξης επισκεπτών.

Ωστόσο, το φεστιβάλ -πέρα από την ολιστική του φιλοσοφική θεώρηση- επιδιώκει να συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του τοπικού περιβάλλοντος και στην αύξηση των ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της συμμετοχικότητας, ομαδικότητας, συνεργασίας και εθελοντισμού, ώστε έτσι να καλύψει το έλλειμμα της περιβαλλοντικής συνείδησης στην κοινωνία, διαμορφώνοντας ευαίσθητους, ανήσυχους και δημιουργικούς πολίτες.


 

5.       ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Με βάση τα όσα αναπτύχθηκαν παραπάνω, σας προσκαλούμε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας, για να καταστήσουμε το ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2006, έναν πολιτιστικό θεσμό, που θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Γι αυτό και ζητούμε τη συμπαράστασή σας, στην διοργάνωση του «ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2006» με το σκεπτικό ότι το φεστιβάλ αυτό οικο-περιβαλλοντικού προβληματισμού συνιστά την απαρχή μιας ποιοτικής μετεξέλιξης της κοινωνίας, που θα εμπεριέχει υγιέστερες, ειλικρινέστερες και ανθρωπινότερες σχέσεις επικοινωνίας, εργασίας και ψυχαγωγίας.