Συμπεράσματα

Home
Ομάδα Π.Ε.
Πρόγραμμα
Αρχείο
Συμπεράσματα
Επικοινωνία

            Η Π.Ο., κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Για τους σταθμούς βάσης

             Όσον αφορά τους σταθμούς βάσης που εκπέμπουν ραδιοκύματα είναι σαφές από αυτά που ακούσαμε και διαβάσαμε ότι όλοι είναι υπεύθυνοι για την εκπομπή μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας (NIR). Οι απόψεις των επιστημόνων είναι σαφείς για την συνεχόμενη ισχυρή έκθεση σε αυτές – ενώ συγκεχυμένες αλλά τουλάχιστον ανησυχητικές για την περίπτωση ασθενούς έκθεσης σ’ αυτές. Το τοπίο θολώνει ακόμη περισσότερο από τους ισχυρισμούς των ολοένα και λιγότερων που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η άποψη ότι θα πρέπει οι έρευνες στο πεδίο αυτό να ενταθούν, είναι το πρώτο μας συμπέρασμα.

             Ένα μέρος της σύγχυσης δεν θα μπορούσε να αποφύγει και η Π.Ο. που παρακολούθησε ένα δύσκολο (λόγω θεωρητικής απειρίας) θέμα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και με παρά πολλές τοποθετήσεις, πολλές φορές αντικρουόμενες. Γι’ αυτό στρεφόμαστε στην αρχή της «ασφάλειας» λέγοντας με κάθε επιφύλαξη τα εξής:

             Για τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας που είναι τοποθετημένοι μέσα σε κατοικημένες περιοχές, απαιτείται τουλάχιστον η στενή επιστημονική τους παρακολούθηση. Μιλάμε λοιπόν για άμεσες, εντατικές μετρήσεις σε διάφορες στιγμές του χρόνου, των καιρικών συνθηκών κ.λπ., γύρω από κάθε ισχυρό σταθμό βάσης που βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη ζώνη και που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλ. την απόσταση 58-100 μέτρων μακριά από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (Κ.Υ.Α. 2000) (σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, πάρκα, χώρους συνάθροισης). Μετά τις μετρήσεις αυτές και αφού αξιολογηθούν από τους επιστήμονες και γνωστοποιηθούν στις εταιρείες, αν παρατηρηθούν παραβάσεις, θα πρέπει να παρθούν μέτρα ούτως ώστε να αλλάξει ο τόπος εγκατάστασής των σταθμών ή ο τρόπος λειτουργίας τους (αποδεδειγμένα). Εννοείται ότι όσοι εγκατεστημένοι σταθμοί δεν πληρούν τις στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις θα πρέπει να μετεγκατασταθούν ή να πάψουν να λειτουργούν.

             Για το αν θα πρέπει τα όρια απόστασης να αυξηθούν, και μάλιστα δραματικά π.χ. το όριο 300 και πλέον μέτρων από κατοικημένη ζώνη, σύμφωνα με τις επιστημονικές τοποθετήσεις που ακούσαμε η απάντηση είναι επίσης αρνητική. Τα όρια δεν πρέπει να αυξηθούν, ειδικά για τα πολύ μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα (π.χ. Αθήνα – Θεσσαλονίκη) γιατί ο κίνδυνος μεταβιβάζεται στην μεριά των συνδρομητών όπου τα κινητά θα κάνουν «αγώνα δρόμου» για να πιάσουν σήμα. Αντίθετα θα πρέπει να ενθαρρυνθούν (ίσως και να υποχρεωθούν) οι εταιρείες παρά το κόστος και στο εύλογο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί, να εγκαταστήσουν πολλούς μικρούς σταθμούς βάσης σ’ αυτές τις πόλεις με ιδιαίτερα χαμηλή ισχύ. Έτσι από τη μια δεν θα περιοριστεί το «αγαθό» της κινητής τηλεφωνίας που έχει πια ισχυρή θέση μέσα στη ζωή μας και από την άλλη θα μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία.

             Και πάλι βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε την άποψη πολλών επιστημόνων ότι, στον τεχνολογικό κόσμο που ζούμε και στην ολοένα αυξανόμενη χρήση των ασύρματων τεχνολογιών – και της κινητής τηλεφωνίας – το περιβάλλον αναπόφευκτα θα φορτώνεται με ΗΜ κύματα. Διατηρούμε και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι όσο προχωρά η τεχνολογική εξέλιξη, είμαστε αισιόδοξοι ότι τα προβλήματα θα περιορίζονται.

             Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχουν οι επιστήμονες. Αυτοί θα πρέπει να χειριστούν το θέμα. Οι όποιες αποφάσεις παρθούν από την πολιτεία θα πρέπει να είναι προσεκτικές και έπειτα από την καθοδήγηση των επιστημόνων. Αυτό προτείνουμε και για το πρόβλημα της ύπαρξης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Πτολεμαΐδα. Πέρα από τις παραπάνω προτάσεις, οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να γίνει μετά από τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων…

Για τα κινητά τηλέφωνα

             Από τη μεριά των κινητών τηλεφώνων που δεν ήταν το ακριβές θέμα μας αλλά που εκ των πραγμάτων είδαμε και ακούσαμε πολλά πράγματα για αυτά, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σαφή:

             Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι όσοι δεν κάνουν χρήση αλλά κατάχρηση της κινητής τηλεφωνίας έχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους να κλονιστεί η υγεία τους. Γι’ αυτό οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

bulletΤο κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού δηλαδή παιδιά, άτομα στην ανάπτυξη ή άτομα σε ειδική κατάσταση υγείας (έγκυες γυναίκες, αρρώστους κ.λπ.). Οι επιπτώσεις από τη χρήση στα άτομα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα. Ξαναθυμίζουμε την χαρακτηριστική φράση του καθηγητή κ. Θωμά Ξένου «Το να δίνεις το κινητό σε ένα παιδί είναι σαν να του δίνεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου για να το οδηγήσει…»
bulletΤο κινητό τηλέφωνο πρέπει να συνοδεύεται πάντα από το hands-free. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή της κεραίας λήψης με το κεφάλι. Εναλλακτικά, επιδιώκουμε η συσκευή του κινητού τηλεφώνου να έχει ανοικτή ακρόαση. Έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε από απόσταση.
bulletΠροσοχή στα τηλέφωνα με εσωτερικές κεραίες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κανένα αξεσουάρ (π.χ. θήκες) που εμποδίζει το τηλέφωνο να εκπέμψει σωστά!
bulletΘα πρέπει να περιοριστεί όσο είναι αυτό δυνατό, η άσκοπη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο το πολύ 2 λεπτά συνεχόμενα. Αν έχουμε να πούμε περισσότερα, χρησιμοποιούμε σταθερό τηλέφωνο!
bulletΕίμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή εταιρίας κινητής τηλεφωνίας και κινητού τηλεφώνου. Πριν κοιτάξουμε τα «άχρηστα» αξεσουάρ που μπορεί να προσφέρει διαβάζουμε το εγχειρίδιο χρήσης και ελέγχουμε το μέγεθος SAR και το αν πληροί τις αυστηρές διεθνείς και κρατικές προδιαγραφές. Επίσης, επιλέγουμε εταιρεία σύμφωνα με το «σήμα». Είναι προτιμότερο να πληρώσουμε κάτι παραπάνω, αλλά η εκπομπή του σήματος να είναι όσο το δυνατόν πιο «καθαρή». Αν το κινητό μας έχει πρόβλημα λήψης καλύτερα να το αντικαταστήσουμε.
bulletΌταν βρισκόμαστε σε σημείο που υπάρχει ασθενής λήψη, τότε αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Τη συγκεκριμένη στιγμή, η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι πολλαπλάσια. Το τηλεφώνημα αυτό καλύτερα να περιμένει…
bulletΑποφεύγουμε τελείως τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο ή σε πολύ κλειστούς χώρους γιατί η ακτινοβολία συσσωρεύεται. Ειδικά για το αυτοκίνητο αποδεικνύεται ότι είναι αιτία απροσεξίας και ατυχημάτων για αυτούς που το χρησιμοποιούν και ταυτόχρονα οδηγούν.

             Τέλος, να τονίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία. Θα πρέπει κάθε νέο δημιούργημα του τεχνολογικού μας κόσμου να γίνεται χρήση με σύνεση και προσοχή και όχι κατάχρηση.

            Επίσης, μέλημα όλης της κοινωνίας (κράτους, διεθνών οργανισμών, επιστημόνων, εταιρειών και πολιτών) θα πρέπει να είναι ένα περιβάλλον που αξίζει να ζούμε χωρίς να εγκυμονούν ορατοί και αόρατοι κίνδυνοι, που να απειλούν την ζωή και την υγεία μας.

Home | Ομάδα Π.Ε. | Πρόγραμμα | Αρχείο | Συμπεράσματα | Επικοινωνία

Επιθυμητή ανάλυση οθόνης 1024x768 ή ανώτερη
 Σχεδίαση © Φουστέρης Ν. Συντονιστής προγράμματος Π.Ε.
Επικοινωνία mail@5gym-ptolem.koz.sch.gr.
Τελευταία Ενημέρωση: 30/6/2004.