Σας καλησπερίζω και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρουσιάσω την πρόταση μας περί αξιοποιήσεως των καταλοίπων ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς πρώτο μέρος Τεχνική περιγραφή, Οικονομικές δυνατότητες.

Παρίσταμαι ως εκπρόσωπος της Ε.Π.Τ.Α. ΑΒΕΕΠΥΕ του ΚΕΒΙΟ και ορισμένων ελαιοτριβείων και τυροκομείων όπου έχουμε εφαρμόσει ήδη τις προτάσεις μας.

Η εταιρία με την πλήρη επωνυμία Έρευνα Περιβαλλοντική Τεχνολογία Ανάπτυξη έχει στην κατοχή της διεθνή Ευρεσιτεχνία μέσω της οποίας επιτυγχάνεται κατεργασία μεταποίηση και χρήση λυμάτων Ελαιών – Ελαιόλαδου για την παραγωγή χημικών προϊόντων ενέργειας και επαναχρησιμοποίησης νερού. Αρ. Δ. Ευρ. 1003558 της 16-3-2001.

Εμπορικός Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τον δευτερογενή.

Για παράδειγμα στις νέες προϋποθέσεις και όρους για την υπαγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα περιφερειακά προγράμματα προβλέπεται ως επιλέξιμη κατηγορία η παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων καθώς και η Ανακύκλωση.

Γίνεται σαφές και μόνον τον τίτλο της ευρεσιτεχνίας εάν διαβάσουμε πως επιτυγχάνουμε εύκολα αυτήν την μεταβίβαση ενός ελαιοτριβέα πελάτη μας από την μία κατηγορία στην άλλη. Σημειώστε ότι στην περιγραφή της πατέντας περιλαμβάνονται 15 συνολικά αξιώσεις και ότι τώρα επικαλούμεθα μόνον την μία.

Ήδη με τις υφιστάμενες δραστηριότητες μας έχουμε παρουσιάσει, περιγράψει, πιστοποιήσει πέντε διαφορετικές πρώτες ύλες και με αυτές έχουμε παρουσιάσει,συγκρίνει και διαθέσει ήδη 18 προϊόντα π.χ. τον κατσίγαρο ή λιοζούμι εμείς τον ονομάζουμε βιομάζα Ελαιοποίησης, περιγράφουμε την σύνθεση της και εξ΄ αυτής δίνουμε κάρτα δεδομένων ασφαλείας . Αυτό την κάνει κατάλληλη για πώληση ως πρώτη ύλη για την χρήση της με άλλα συνεργά υλικά στον σχεδιασμό προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε αυτούσιες τις εκδοχές της σε μορφή βιολογικών προϊόντων, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους διείσδυσης τους στην διεθνή αγορά (οδηγία 156/91 περί διάθεσης αποβλήτων).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λέγοντας βιολογικό προϊόν δεν εννοούμε το βιοτεχνολογικώς και το γενετικώς μεταλαχθέν προϊόν αλλά εκείνο το προϊόν πού περιγράφεται στο Ευρωπαϊκό κανονισμό τον 2092/91 και το οποίο σε γενικές γραμμές πρέπει κατά το 95% του να προέρχεται από γεωργική ή κτηνοτροφική προέλευση και το υπόλοιπο 5% της συνθέσεως του να αποτελείται από ουσίες των οποίων η σύνθεση δεν αποκλείεται από τον προαναφερθέντα κανονισμό.

Φυσικά μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει ως προς το κόστος ενός τέτοιου προϊόντος η παραλαβή του 95% να είναι ελαιοζούμι ή τυροζούμι και το υπόλοιπο 5% να διαμορφώνει το κόστος του προϊόντος.

Στα τεχνικά της χαρακτηριστικά η πλήρης βιομάζα Ελαιοποίησης περιλαμβάνει υδρόφιλα συστατικά όπως άλατα, οξέα, σάκχαρα, πολυαλκοόλες, υδρόφοβα συστατικά όπως κηρώδη, έλαια, φαινόλες, στερεά και φυσικά 85% περίπου νερό.

Με την μέθοδο μας κατεργασίας και κατόπιν επεξεργασίας παραλαμβάνουμε εύκολα από την πλήρη βιομάζα όποια ενότητα ή συνθέσεις της θέλουμε, κατόπιν με την εξάτμιση ή την προσθήκη νερού αυξομειώνουμε την πυκνότητα των υλικών πού θέλουμε να παραλάβουμε προκειμένου να παράξουμε τα προϊόντα.

Και τώρα επί του πρακτέου.

Ποια βασικά προβλήματα έχει κάθε παραγωγός .

1)            Να γνωρίζει και να αποδεικνύει τι είναι αυτό που παράγει.

2)            Να δραστηριοποιείται έτσι ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των άλλων, και του περιβάλλοντος από την λειτουργία του.

Η σύγχρονη ζωή και οι απαιτήσεις της κάνουν όλο και πιο πολύπλοκες τις διαδικασίες σ’ αυτά τα προβλήματα.

Τι μπορεί σήμερα να αντιπαραθέσει ο σύγχρονος ελαιουργός;

Είναι πράγματι σε θέση να πει με ακρίβεια τι περιέχει το βρώσιμο ελαιόλαδο που παρήγαγε σε κάθε έναν από τους πελάτες του; μικρόν ή μεγάλο;

Επίσης τι μπορεί να κάνει για τουλάχιστον 40.000 LIT. Καταλοίπου από την έκθλιψη του ελαιοκάρπου ανά ημέρα;  και σύμφωνα με τον σύγχρονο 1334/2002 Ε.Κ. πως θα μπορούσε και να αξιοποιήσει αυτό το κατάλοιπο;

Μόνος του πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα μιας Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης πόλεως 40.000 κατοίκων παράλληλα με την υπόλοιπη δουλειά του.

Δηλαδή, πελάτες, ζυγίσματα, παραλαβές, πλυσίματα, μαλάξεις, εκθλίψεις, ζυγίσματα δεύτερα, παραδόσεις, φορτώσεις, εισπράξεις, πληρωμές, φοροεγραφές, φοροαποδόσεις, αποθηκεύσεις, λογοδοσία κ.λ.π. Ενώ ουσιαστικά αυτός σήμερα είναι ένας φασονίστας.

Εμείς του προτείνουμε να συμβληθεί με την εταιρία μας χωρίς καμία τεχνική υποχρέωση από μέρους του και με μικρή οικονομική επιβάρυνση, που επιδοτείται .

Εμείς θα αναλάβουμε να εγκαταστήσουμε μεταλλικές στεγανές δεξαμενές έξω από το ελαιοτριβείο του. Θα παραλαμβάνουμε καθημερινά τα παραγόμενα υπολείμματα, θα τα μεταφέρουμε με δικά μας μέσα στον χώρο συγκέντρωσης, ζύγισης και κατεργασίας.

Θα του παραδίδουμε ζυγολόγιο και δελτίο παραλαβής παράδοσης του υπολείμματος. Θα τον μάθουμε να αξιοποιεί μέρος αυτού του υπολείμματος για δική του χρήση. Θα του πιστοποιούμε την ποιότητα και την συστατικότητα του ελαιόλαδου των πελατών του με ελάχιστο κόστος. Θα τον κάνουμε μέτοχο της αξιοποίησης των υπολειμμάτων με χωριστή συμφωνία εφόσον τον ενδιαφέρει. Θα του προσφέρουμε νομική κάλυψη για θέματα που αφορούν τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Εν ολίγοις θα τον συνδέσουμε με τον επόμενο τομέα ανάπτυξης ενώ εδραιώνουμε την παρούσα δραστηριότητα με την οποία ενασχολείται.

 

 

Ευχαριστώ