ocd_logo2

Author Archive

ECRI: Πέμπτη έκθεση για την Ελλάδα

ECRI_Logo

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) δημοσίευσε σήμερα (24.02.2015) την πέμπτη έκθεσή της για την Ελλάδα, που αναλύει πρόσφατες εξελίξεις αλλά και εκκρεμή ζητήματα και προβαίνει σε συστάσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η έκθεση χαιρετίζει την σύσταση, στα τέλη του 2012, νέων ειδικών αστυνομικών μονάδων επιφορτισμένων με την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, τον διορισμό, τον Οκτώβριο 2013, εισαγγελέων για τη δίωξη πράξεων ρατσιστικής βίας, καθώς επίσης και την ψήφιση, το 2014, νέου νόμου που τροποποίησε τις υφιστάμενες ποινικές διατάξεις για την πάταξη του ρατσισμού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, ο δημόσιος και πολιτικός λόγος διαπνέεται από ρητορική μίσους κατά των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι καθίστανται συχνά στόχοι ρατσιστικής βίας. Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η δράση της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε δραματική αύξηση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών φαινομένων, προκαλώντας κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου που παρέμεινε ανεξέλεγκτο για πάρα πολύ καιρό.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την έκθεση στα ελληνικά.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την έκθεση στα αγγλικά.

Επιλέξτε [εδώ] για περισσότερες πληροφορίες.

  Περισσότερα

Νέα Έκδοση ΕΕΔΑ: Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξία

  Ελληνική ένωση

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Friedrich Ebert, παρουσιάζει την έκδοση «Επειδή δεν είναι όλοι όπως θέλουν να φαίνονται. Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά». Συγγραφέας της έκθεσης είναι ο Κωστής Παπαϊωάννου, ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Σπύρος Δερβενιώτης, Αναστάσιος Μαραγκός, Αλεξία Οθωναίου και Αθανάσιος Πέτρου. Η έκθεση απευθύνεται κυρίως στους νέους, μαθητές και φοιτητές, και στους εκπαιδευτικούς για να τους ενημερώσει για το φαινόμενο της ακροδεξιάς.

Το έντυπο διατίθεται δωρεάν. Επιλέξτε [εδώ] για να το κατεβάσετε.

Περισσότερα

OECD – Προοπτικές Διεθνούς Μετανάστευσης 2014

logooecd_en

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης [OECD] δημοσίευσε την καθιερωμένη έκθεση για τη Διεθνή Μετανάστευση [International Migration Outlook 2014]. Φέτος, μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται σε δύο ενότητες: «Επενδύοντας στην ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας» και «Αναπτύσσοντας «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης της μετανάστευσης εργαζομένων».

Επιλέξτε [εδώ] για να διαβάσετε την περίληψη της έκθεσης στα ελληνικά.

Περισσότερα

Συζήτηση για την Ιθαγένεια

logo-gr

To Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), δημόσια αντιπαράθεση με θέμα

«Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών πριν από την ενηλικίωση;»

Υπέρ της πρότασης

Δημήτρης Χριστόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)

Κατά της πρότασης

Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την πρόσκληση.

Περισσότερα

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: 13η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα

Το «Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό – ΑΝΤΙΓΟΝΗ» σας προσκαλεί και φέτος στην Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων , ένα θεσμό που διοργανώνεται με επιτυχία για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά με θέμα

«Οι Θεσμικές «Περιπέτειες» της Αντιρατσιστικής Νομοθεσίας στην Ελλάδα».

Η Πρώτη Ενότητα θα πραγματευτεί το ιστορικό της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα καθώς και τις πρωτοβουλίες, τα κενά και την αδράνεια του νομοθέτη και θα αναφερθεί σε βιωματικές εμπειρίες, ενώ η Δεύτερη Ενότητα θα επικεντρώσει στη διερεύνηση της σύγκρουσης της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 5.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) στον 1ο όροφο, στην οδό Νίκης 4, στην πλατεία Συντάγματος.

Στο τέλος κάθε Ενότητας προβλέπεται διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το πρόγραμμα.

Περισσότερα

Μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα

EP-logo-2-JPEG

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάρτησε τη σχετική Μελέτη του για την Ισότητα των Φύλων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία συνολική παρουσίαση των πολιτικών σχετικά με την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα από το 1989 εώς και σήμερα.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά πατήστε [εδώ].

  Περισσότερα

OCD: Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Ελλάδα, Τεύχος 2

Newsletter_OCD_SPRING_2014_cover

Το Παρατηρητήριο Καταπολέμησης των Διακρίσεων δημοσίευσε το δεύτερο τεύχος του ενημερωτικού της δελτίου για την «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Ελλάδα».

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το newsletter και [εδώ] για να μεταβείτε στη σελίδα των εκδόσεων.

Περισσότερα

FRA: The right to political participation of persons with disabilities – Summary

logoThe opportunity to be involved in political life, whether by standing for elected office, joining a political party, or following political news stories in the media, is at the heart of what it means to live in a democratic society. The human rights indicators presented in the report show that legal and administrative barriers, inaccessible processes and information, and a lack of awareness about political rights can deny persons with disabilities the opportunity to participate in the political lives of their communities. The research also reveals the absence of reliable and comparable data about persons with disabilities’ experiences of taking part in elections in the EU. Addressing these challenghttp://ekke.gr/ocd/wp-admin/post-new.phpes as soon as possible is essential for increasing the legitimacy of public institutions and creating more equitable and inclusive societies in which all members can participate fully.

Select here for the Report.

Περισσότερα

Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση «Ελλάδα: Σύνορο ελπίδας και φόβου»

amnesty_international-300x286Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο Ελλάδα: Σύνορο ελπίδας και φόβου, περιέχει νέα στοιχεία για τη συνεχιζόμενη, επίμονη και ντροπιαστική μεταχείριση από τις ελληνικές αρχές ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Αυτό παραβιάζει ευθέως τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκθεση καλεί την ΕΕ να χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας επειδή παραλείπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε την έκθεση.

Περισσότερα

Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής: «Κοινωνική Πολιτική της εποχή της κρίσης: Στο σταυροδρόμι των επιλογών»

eekpΗ Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΕΚΠ) διοργανώνει το 5ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική Πολιτική της εποχή της κρίσης: Στο σταυροδρόμι των επιλογών» στις 8-10 Μαΐου 2014, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. H κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 11.00 (αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα 2») από τον Hartley Dean, καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του London School of Economics and Political Science (LSE), με θέμα: «Reconceptualising Social Rights and Human Welfare».

Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου και [εδώ] για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΕΚΠ.

Περισσότερα