ocd_logo2

Author Archive

Ημερίδα «Το δικαίωμα των δικαιωμάτων: η πρόσβαση στη δικαιοσύνη»

ΕΕΔΑ ΚΕΣΔ

 
Η Ένωση Φορέων για την εκπόνηση Νομικών Μελετών για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στο πλαίσιο του δικτύου FRANET (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα

«Το δικαίωμα των δικαιωμάτων: η πρόσβαση στη δικαιοσύνη»,

την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18:00 – 20.30, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

«Καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια»; (Άρθρο 5, παρ. 1 Σ) Ποια είναι τα βασικά εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη;

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο της έννομης τάξης και αφορά το δικαίωμα των πολιτών να επιδιώξουν την επίλυση των διαφορών τους με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι η συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος είναι σε γενικές γραμμές αδιαμφισβήτητη, μια σειρά από κρίσιμα εμπόδια καθιστούν την ουσιαστική προστασία του πλημμελή. Οι εισηγήσεις και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, εστιάζουν στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν επιμέρους ομάδες του πληθυσμού στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, όπως αυτά αναδείχθηκαν στις εμπειρικές έρευνες και μελέτες που πραγματοποίησε το Εθνικό Σημείο Επαφής για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα την τριετία 2011-2014.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Προσφώνηση
Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου

Χαιρετισμός
Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, Καθηγητής ΑΠΘ

Ομιλητές
Μαρία Βουτσίνου, & Έλενα Μάρκου Νομικοί, Ειδικοί Επιστήμονες στον Συνήγορο του Πολίτη
«Η διαδρομή προς τη δικαιοσύνη και η ελληνική πραγματικότητα»

Βαγγέλης Μάλλιος, Δρ.Ν., Δικηγόρος
«Δικαιώματα LGBT ατόμων: η ελληνική ιδιαιτερότητα»

Απόστολος Καψάλης, Ερευνητής εργασιακών σχέσεων ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
«Η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και ο δυϊσμός της εργατικής νομοθεσίας»

Μαρία Μουσμούτη, Δρ.Ν., Εκτελεστική Δ/ντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Project Manager του Εθνικού Σημείου Επαφής
«Άτομα με αναπηρία και δικαιοσύνη: μια δύσκολη σχέση»

Παπαπαντολέων Κλειώ, Δικηγόρος
«Η προβληματική θέση του παθόντος ως διαδίκου στην ποινική δίκη»

Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
«Εμπόδια στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη μέσα από εμπειρικές έρευνες: προσωπικά δεδομένα, σεξουαλικός προσανατολισμός και εργασιακή εκμετάλλευση»

Σχόλιο

Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH).

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας.
Περισσότερα

Ημερίδα: Καταπολέμηση των Διακρίσεων στο πεδίο της Επιχειρηματικότητας

logos_progress (1)

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο ΟΑΕΔ και η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στο πεδίο της Επιχειρηματικότητας: Γυναίκες, νέοι Ρομά και μουσουλμάνοι μετανάστες», την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, στο Αμφιθέατρο Γ. Δρακόπουλος, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Η ενέργεια περιλαμβάνεται στο έργο «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην πράξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας γυναικών, νέων ρομά και μουσουλμάνων μεταναστών» που υλοποιείται με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών – ΕΚΚΕ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “PROGRESS – JUST/2012/PROG/AG/AD”.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την πρόσκληση.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το πρόγραμμα.

Περισσότερα

Ημερίδα: «Έρευνα για το φύλο|Το φύλο στην έρευνα»,5 Μαρτίου 2014.

386919_205791856163273_859873144_n         ekke_logo

  Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Έρευνας για το Φύλο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών σας προσκαλούν σε ημερίδα με τίτλο: «Έρευνα για το Φύλο-Το Φύλο στην Έρευνα». Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 στις 9.00. Αμφιθέατρο «Ι. Κρανιδιώτης» Υπουργείο Εξωτερικών Ακαδημίας 1, Αθήνα. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τα EEA Grants και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Εγγραφές μέχρι 3 Μαρτίου στο genderpanteion@gmail.com

Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας.
Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε την πρόσκληση της ημερίδας.
Περισσότερα

ΓΓΙΦ : Εγκαίνια Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης

                                                                           ggif

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια σας προσκαλεί στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:00 στην οδό Αλεξανδρουπόλεως 10.

Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε την πρόσκληση.
Περισσότερα