Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Διευθύντρια: Γουλανδρή Νίκη

                        Ημ/νια Ενημέρωσης: 27/7/2000

Έδρα: Κηφισιά   T.K 14562

Οδός: Λεβίδου 13

Τηλ.:  8015870-8086405  Φαξ:  8080674

Αντικείμενο – Αρμοδιότητες

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Βοτανικό Τμήμα: Έλλη Σταματιάδου

Γεωλογικό Τμήμα: Σταύρος Ρίζος

Υδροβιολογικό Τμήμα: Εύη Θεοδώρου

Εργαστήριο Οικολογίας: Σταμάτης Σταματιάδης

Αναλυτικό Εργαστήριο: Αντώνης Τσαρμπόπουλος

Ορνιθολογικό και Ερπετολογικό Τμήμα: Αχιλλέας Δημητρόπουλος

Εντομολογικό Τμήμα: Μαρία Δημάκη

Βιβλιοθήκη: Δανάη Τσιτούρη

 

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και την Νίκη Γουλανδρή ως Ίδρυμα Κοινωφελές. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η "προώθηση των φυσικών επιστημών και η ταυτόχρονη εκπαίδευση του ανθρώπου, ώστε με τη γνώση να επανέλθει στο σεβασμό της Φύσης, ως μοναδικής πηγής ζωής". Ειδικότερα: α) η επιστημονική έρευνα, β) η εκπαίδευση σε θέματα λειτουργίας και αλληλοεξάρτησης του φυσικού και ζωικού βασιλείου και των οικοσυστημάτων, γ) η προστασία των απειλούμενων ειδών και βιοτόπων της χώρας μας και δ) η προώθηση διεθνών συνεργασιών.

Το 1974 άνοιξε για το κοινό και από τότε ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών παρακολουθεί τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Στους εκθεσιακούς του χώρους αναπτύσσεται η ποικιλότητα και η αλληλεξάρτηση του φυτικού και ζωικού κόσμου και οι νόμοι και οι λειτουργίες που κρατούν τη Φύση σε ισορροπία. Τέλος παρουσιάζονται τα απειλούμενα είδη και οικοσυστήματα και οι κίνδυνοι που τα απειλούν.

Σήμερα το μουσείο έχει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, από τους οποίους το 70% είναι μαθητές. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλη την Ελλάδα περνούν και ξεναγούνται στους εκθεσιακούς του χώρους. Στα 34 χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο εξελίχθηκε σε ένα από τα κυριότερα κέντρα έρευνας και πληροφόρησης της Μεσογείου.

Το επιστημονικό του προσωπικό βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και τα αντίστοιχα αλλοδαπά μουσεία και ινστιτούτα. Οι συλλογές του αριθμούν εκατομμύρια δειγμάτων και αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Αποτελούν τη βάση για κάθε επιστημονική έρευνα και εφαρμογή στους τομείς της γεωργίας, δασοπονίας, ιατρικής, γεωλογίας και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Στη δραστηριότητα του Μουσείου περιλαμβάνεται και αξιόλογο εκδοτικό έργο, άριστα εικονογραφημένο, που κυκλοφορεί διεθνώς. Το επιστημονικό περιοδικό του Μουσείου «Annales Musei Goulandris» έχει πάρει θέση μεταξύ των έγκυρων περιοδικών του κόσμου και ανταλλάσσεται με 720 αντίστοιχα διεθνώς. Η βιβλιοθήκη του Μουσείου καλύπτει όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του και αριθμεί δεκάδες χιλιάδες τίτλους.

Για το έργο του, το Μουσείο τιμήθηκε το 1984 ως το καλύτερο μουσείο της Ευρώπης. Το 1987 ο διεθνούς φήμης μουσειολόγος Kenneth Hudson επέλεξε, μεταξύ 35. 000 μουσείων ανά τον κόσμο, 37 ως «Μουσεία Επιρροής» στο ομώνυμο βιβλίο του, έκδοση Cambridge University Press. Μεταξύ των 37 περιλαμβάνει και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Το 1990 το Μουσείο τιμήθηκε με το βραβείο Ωνάση «Δελφοί» για τον «Άνθρωπο και το Περιβάλλον» για την τεράστια συμβολή του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο οξύ πρόβλημα της καταστροφής των Ελληνικών Δασών.

Από το 1990 το Μουσείο προχώρησε σε ευρωπαϊκές συνεργασίες στους τομείς της έρευνας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κατόπιν πρότασης του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το Μουσείο ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων/Υγροτόπων στη Θεσσαλονίκη (1991). Το Κέντρο αυτό αποτελεί τον πυρήνα συντονισμού ενεργειών προστασίας και διαχείρισης των βιοτόπων της χώρας και κατά προτεραιότητα των υγροτόπων. Η ίδρυση του Κέντρου προσφέρει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει δυναμικά στην ανάληψη υπεύθυνης περιβαλλοντικής πολιτικής.

Με τη νέα χιλιετία το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης με το όνομα "ΓΑΙΑ". Σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως το μουσείο του μέλλοντος, όπου οι νέοι αλλά και όλες οι ηλικίες θα μυούνται στις λειτουργίες του φυσικού κόσμου και θα ενημερώνονται για τις ενέργειες του ανθρώπου που απειλούν την επιβίωσή του και την ισορροπία της ζωής.

Το Κέντρο "ΓΑΙΑ", 12.500 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει: αίθριο, χώρους υποδοχής, εκθεσιακούς χώρους, ερευνητικά εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αναψυκτήριο, αίθουσες συλλογών, αμφιθέατρο, φουαγιέ, αίθουσες περιοδικών εκθέσεων και προβολών, διοικητικές υπηρεσίες, εστιατόριο, κυλικείο, πωλητήριο και χώρους στάθμευσης.

Πιστεύουμε ότι η ελληνική φύση προσφέρει μοναδικές στον ευρωπαϊκό χώρο προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός μοντέλου όπου η επιστήμη και η ενημέρωση θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση της υποβάθμισης και στην ισόρροπη συνύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος και ανάπτυξης.