ocd_logo2

Ημερίδα «Η Ισότητα των Φύλων αφορά και τους άνδρες»

dimos_ese Ο Δήμος Αθηναίων και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας (8 Μάρτη) σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα:

«Η Ισότητα των Φύλων αφορά και τους άνδρες»

η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10/3/2015 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων,Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50 ( Ώρες:10.00 – 13.30).

H εκδήλωση αφορά την εκστρατεία του ΟΗΕ «HeForShe» με στόχο την δέσμευση των ανδρών στην υπεράσπιση της ισότητας των φύλων.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας
Μαρία Στρατηγάκη

Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων
Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα

Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε την αφίσα της εκδήλωσης.

Continue Reading

Ημερίδα “Το δικαίωμα των δικαιωμάτων: η πρόσβαση στη δικαιοσύνη”

ΕΕΔΑ ΚΕΣΔ

 
Η Ένωση Φορέων για την εκπόνηση Νομικών Μελετών για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στο πλαίσιο του δικτύου FRANET (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα

“Το δικαίωμα των δικαιωμάτων: η πρόσβαση στη δικαιοσύνη”,

την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18:00 – 20.30, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

«Καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια»; (Άρθρο 5, παρ. 1 Σ) Ποια είναι τα βασικά εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη;

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο της έννομης τάξης και αφορά το δικαίωμα των πολιτών να επιδιώξουν την επίλυση των διαφορών τους με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι η συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος είναι σε γενικές γραμμές αδιαμφισβήτητη, μια σειρά από κρίσιμα εμπόδια καθιστούν την ουσιαστική προστασία του πλημμελή. Οι εισηγήσεις και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, εστιάζουν στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν επιμέρους ομάδες του πληθυσμού στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, όπως αυτά αναδείχθηκαν στις εμπειρικές έρευνες και μελέτες που πραγματοποίησε το Εθνικό Σημείο Επαφής για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα την τριετία 2011-2014.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Προσφώνηση
Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου

Χαιρετισμός
Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, Καθηγητής ΑΠΘ

Ομιλητές
Μαρία Βουτσίνου, & Έλενα Μάρκου Νομικοί, Ειδικοί Επιστήμονες στον Συνήγορο του Πολίτη
«Η διαδρομή προς τη δικαιοσύνη και η ελληνική πραγματικότητα»

Βαγγέλης Μάλλιος, Δρ.Ν., Δικηγόρος
«Δικαιώματα LGBT ατόμων: η ελληνική ιδιαιτερότητα»

Απόστολος Καψάλης, Ερευνητής εργασιακών σχέσεων ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
«Η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και ο δυϊσμός της εργατικής νομοθεσίας»

Μαρία Μουσμούτη, Δρ.Ν., Εκτελεστική Δ/ντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Project Manager του Εθνικού Σημείου Επαφής
«Άτομα με αναπηρία και δικαιοσύνη: μια δύσκολη σχέση»

Παπαπαντολέων Κλειώ, Δικηγόρος
«Η προβληματική θέση του παθόντος ως διαδίκου στην ποινική δίκη»

Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
«Εμπόδια στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη μέσα από εμπειρικές έρευνες: προσωπικά δεδομένα, σεξουαλικός προσανατολισμός και εργασιακή εκμετάλλευση»

Σχόλιο

Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH).

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας.
Continue Reading

Συζήτηση για την Ιθαγένεια

logo-gr

To Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), δημόσια αντιπαράθεση με θέμα

«Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών πριν από την ενηλικίωση;»

Υπέρ της πρότασης

Δημήτρης Χριστόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)

Κατά της πρότασης

Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την πρόσκληση.

Continue Reading

ΚΕΘΙ: 1ο και 2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο “Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής”

logo Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) διοργανώνει την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 (Α΄ Κύκλος), καθώς και την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 (Β΄ Κύκλος) στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, ΤΚ 106 78, Αθήνα), το 1ο και 2ο επιμορφωτικό σεμινάριο στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης: «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής»

Επιλέξτε παρακάτω για το σχετικό πρόγραμμα:

1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο – Α΄ Κύκλος
1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο – Β΄ Κύκλος
2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο – Α΄ Κύκλος
2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο – Β΄ Κύκλος
Continue Reading

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: 13η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Το “Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό – ΑΝΤΙΓΟΝΗ” σας προσκαλεί και φέτος στην Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων , ένα θεσμό που διοργανώνεται με επιτυχία για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά με θέμα

“Οι Θεσμικές “Περιπέτειες” της Αντιρατσιστικής Νομοθεσίας στην Ελλάδα”.

Η Πρώτη Ενότητα θα πραγματευτεί το ιστορικό της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα καθώς και τις πρωτοβουλίες, τα κενά και την αδράνεια του νομοθέτη και θα αναφερθεί σε βιωματικές εμπειρίες, ενώ η Δεύτερη Ενότητα θα επικεντρώσει στη διερεύνηση της σύγκρουσης της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 5.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) στον 1ο όροφο, στην οδό Νίκης 4, στην πλατεία Συντάγματος.

Στο τέλος κάθε Ενότητας προβλέπεται διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το πρόγραμμα.

Continue Reading

Ημερίδα: “ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ”

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σας προσκαλεί σε Συνέδριο με τίτλο:

“Βία κατά των Γυναικών: Ένα Πρόβλημα – Πολλές Όψεις”

που διοργανώνει στις 25 Νοεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών.

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, Αθήνα, 10:00 – 17:00

Είσοδος Ελεύθερη
Επιλέξτε [εδώ] για την πρόσκληση
Επιλέξτε [εδώ] για το πρόγραμμα

Continue Reading

Ημερίδα: Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη – Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

logo_v1_eng

Την Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα

«Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη»

την οποία διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Στην ανοικτή εκδήλωση, που θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα, θα παραστούν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εξέχοντα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημαϊκής Κοινότητας που θα τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων. Επιπλέον, την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας της χώρας, καθώς και πολιτικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έργο των οποίων αποτελεί η αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων.

Υποστηρικτικοί Φορείς της εκδήλωσης είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών/ ΕΚΚΕ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, δύο ιδρύματα που υπηρετούν με εξέχοντα τρόπο τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν online εγγραφή στη διεύθυνση http://www.gsrt.gr/inequalities/registration.html. Το πρόγραμμα, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για την ημερίδα διατίθενται στο δικτυακό τόπο http://www.gsrt.gr/inequalities/index.html.Continue Reading

Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής: «Κοινωνική Πολιτική της εποχή της κρίσης: Στο σταυροδρόμι των επιλογών»

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

eekpΗ Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΕΚΠ) διοργανώνει το 5ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική Πολιτική της εποχή της κρίσης: Στο σταυροδρόμι των επιλογών» στις 8-10 Μαΐου 2014, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. H κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 11.00 (αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα 2») από τον Hartley Dean, καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του London School of Economics and Political Science (LSE), με θέμα: «Reconceptualising Social Rights and Human Welfare».

Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου και [εδώ] για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΕΚΠ.

Continue Reading

Ημερίδα: Καταπολέμηση των Διακρίσεων στο πεδίο της Επιχειρηματικότητας

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

logos_progress (1)

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο ΟΑΕΔ και η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: “Καταπολέμηση των Διακρίσεων στο πεδίο της Επιχειρηματικότητας: Γυναίκες, νέοι Ρομά και μουσουλμάνοι μετανάστες”, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, στο Αμφιθέατρο Γ. Δρακόπουλος, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Η ενέργεια περιλαμβάνεται στο έργο «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην πράξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας γυναικών, νέων ρομά και μουσουλμάνων μεταναστών» που υλοποιείται με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών – ΕΚΚΕ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “PROGRESS – JUST/2012/PROG/AG/AD”.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την πρόσκληση.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το πρόγραμμα.

Continue Reading

European Roma Summit: Going local on Roma inclusion

indexThe third Roma summit to be held in Brussels on 4 April 2014 will take stock of progress made on Roma inclusion in the European Union since the last Roma summit in 2010.

Around 500 representatives of EU institutions, national governments and parliaments, international organisations, mayors, civil society organisations (including Roma organisations) and local and regional authorities are invited to express their views on how to deliver further on the implementation of the EU Framework for national Roma integration strategies. Going local on Roma inclusion both in the EU as well as in enlargement countries will be the central focus of the summit.

Among the speakers will be Commission President José Manuel Barroso, Vice-President Viviane Reding (Justice, Fundamental Rights and Citizenship), Commissioner László Andor (Employment, Social Affairs and Inclusion), Commissioner Vassiliou (Education, Culture, Multilingualism and Youth) and Commissioner Füle (Enlargement and European Neighbourhood Policy) . Other key speakers include Romanian President Traian Băsescu, George Soros, Chairman of the Open Society Foundations, and a number of Ministers from EU Member States and enlargement countries.

The summit will focus on three major themes that will be the subjects of panel discussions:

  1. Making policies inclusive for all Roma at the local level.
  2. Making EU funding reach the local and regional authorities to support Roma integration.
  3. Making Roma integration a local reality in enlargement countries.

This event will be streamed live through this website to ensure anyone can watch it.

Select here for the Agenda.

Continue Reading