ocd_logo2

Author Archive

FRA: Violence against Women: every day and everywhere

Συγγνώμη,αυτή η εγγραφή είναι διαθέσιμη μόνο στα Αγγλικά Αμερικής. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

logo

A new report by the European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) presents results from the world’s biggest-ever survey on violence against women, revealing the extent of abuse suffered by women at home, work, in public and online. As well as demonstrating the wide prevalence of violence against adult women, the report also details incidents of physical and sexual violence experienced by women in childhood.

Select here to download the results at a glance in english.

Select here for the press release in english and greek.

Select here for the factsheet in english and greek.

Περισσότερα

Ημερίδα «ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»

Ημερίδα
«ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»
Πέμπτη 2 Απριλίου 2015
ξενοδοχείο Divani Caravel ( Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 Αθήνα)
Διοργάνωση: Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων


Επιλέξτε [εδώ] για την πρόσκληση της ημερίδας
Επιλέξτε [εδώ] για το πρόγραμμα της ημερίδαςΠερισσότερα

Ημερίδα «Η Ισότητα των Φύλων αφορά και τους άνδρες»

dimos_ese Ο Δήμος Αθηναίων και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας (8 Μάρτη) σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα:

«Η Ισότητα των Φύλων αφορά και τους άνδρες»

η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10/3/2015 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων,Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50 ( Ώρες:10.00 – 13.30).

H εκδήλωση αφορά την εκστρατεία του ΟΗΕ «HeForShe» με στόχο την δέσμευση των ανδρών στην υπεράσπιση της ισότητας των φύλων.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας
Μαρία Στρατηγάκη

Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων
Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα

Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε την αφίσα της εκδήλωσης.

Περισσότερα

Νέα έκδοση: Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των Μουσουλμάνων: Η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας μέσα από την εκπαίδευση

120160    

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των Μουσουλμάνων: Η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας μέσα από την εκπαίδευση

Οι οδηγίες αυτές συντάχθηκαν από κοινού από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ/OSCE], το Γραφείο των Δημοκρατικών Θεσμών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [ODIHR], το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, με στόχο να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς ώστε να καταπολεμήσουν τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις εναντίον των Μουσουλμάνων. Απευθύνονται σε ευρύ κοινό, στο οποίο περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί προϊστάμενοι, διαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής και πολιτικοί, επιμορφωτές εκπαιδευτικών, σύλλογοι, ομοσπονδίες και επαγγελματικές ενώσεις εκπαιδευτικών καθώς και ΜΚΟ.

Οι Οδηγίες αφορούν εξίσου την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν σε πλαίσιο μη τυπικής εκπαίδευσης.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε τις οδηγίες στα ελληνικά.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε τις οδηγίες στα αγγλικά.

Περισσότερα

Νέα έκδοση OCD: Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) και διακρίσεις στην αγορά εργασίας

eko_shadowΕυάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) και διακρίσεις στην αγορά εργασίας

Επιμέλεια: Δ. Μπαλούρδος, Ν. Σαρρής, Ά. Τραμουντάνης, Μ. Χρυσάκης.

Η παρούσα έκδοση είναι προϊόν έρευνας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROGRESS «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Αγορά Εργασίας» και έχει ως βασικό στόχο να αποτυπώσει βασικές διαστάσεις των διακρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στην εκτίμηση σχετικών πινάκων, δεικτών και υποδειγμάτων για τις διακρίσεις που υφίστανται στην αγορά εργασίας οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Αναλυτικότερα, ο παρών τόμος περιλαμβάνει συνολικά 9 κεφάλαια τα οποία συνθέτουν τρεις επιμέρους ενότητες. Στην πρώτη ενότητα (κεφάλαια 1-4) αναλύονται τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Στην δεύτερη ενότητα (κεφάλαια 5-6) αποτυπώνεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με έμφαση στην εφαρμογή της νομοθεσίας στην ελληνική αγορά εργασίας. Στην τρίτη ενότητα (κεφάλαια 7-9) παρουσιάζονται ειδικότερα ζητήματα διακρίσεων που αναφέρονται στην οικονομετρική εξειδίκευση της επίδρασης των δημογραφικών χαρακτηριστικών ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην απασχόληση, σε δυο ομαδικά εστιασμένες συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε πολιτικές και καλές πρακτικές στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Προκειμένου να το αποκτήσετε, επιλέξτε [εδώ] ώστε να μεταβείτε στη σελίδα με τις εκδόσεις του Παρατηρητηρίου.

Περισσότερα

ΚΕΘΙ: 1ο και 2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής»

logo Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) διοργανώνει την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 (Α΄ Κύκλος), καθώς και την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 (Β΄ Κύκλος) στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, ΤΚ 106 78, Αθήνα), το 1ο και 2ο επιμορφωτικό σεμινάριο στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης: «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής»

Επιλέξτε παρακάτω για το σχετικό πρόγραμμα:

1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο – Α΄ Κύκλος
1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο – Β΄ Κύκλος
2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο – Α΄ Κύκλος
2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο – Β΄ Κύκλος
Περισσότερα

Ημερίδα: «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ»

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σας προσκαλεί σε Συνέδριο με τίτλο:

«Βία κατά των Γυναικών: Ένα Πρόβλημα – Πολλές Όψεις»

που διοργανώνει στις 25 Νοεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών.

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, Αθήνα, 10:00 – 17:00

Είσοδος Ελεύθερη
Επιλέξτε [εδώ] για την πρόσκληση
Επιλέξτε [εδώ] για το πρόγραμμα

Περισσότερα

Έκθεση: Social Justice in the EU – A Cross-national Comparison

Έκθεση: Social Justice in the EU – A Cross-national Comparison. Social Inclusion Monitor Europe (SIM) – Index Report
Daniel Schraad-Tischler and Christian Kroll

Summary
Equitable education: The question of whether a society can be deemed socially just depends significantly – in addition to the issue of poverty prevention – on the distribution and organization of educational opportunities. Sweden, Denmark, Lithuania, Estonia, Croatia and Finland are the topranking EU countries in this dimension. The influence of a student’s social background on his or her educational performance is in this regard least evident in Finland and Estonia. At the same time, these two countries attained the best results in the last PISA survey of learning achievement levels. This demonstrates that a high degree of social justice and a well-performing school and training system need not be incompatible goals. Notable in this context is the fact that the Finnish government, despite an already high degree of justice and quality, has again in its current 2011–2016 government education-policy program placed special focus on the prevention of poverty, inequality and exclusion.
Διαθέσιμο: http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xbcr/SID-4E9D223E-BB74391C/bst_engl/xcms_bst_dms_40363_40364_2.PDF Περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ: «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα»

2014_HBS   «Aφορμή για την έκθεση «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» αποτελεί η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων διαφόρων εκφάνσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταγράφηκε μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο του 2014. Η έκθεση θέλει να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της διάχυσης του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας στην σημερινή συγκυρία της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Οι συγγραφείς αναλύουν τόσο τις εθνικές πολιτικές κατά των διακρίσεων και του ρατσιστικού λόγου, όσο και τις κοινωνικές διεργασίες και αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών αναδεικνύοντας και συνθέτοντας έτσι τις ιδιαίτερες πτυχές του ελληνικού ρατσιστικού φαινομένου, του οποίου η δημόσια άρνηση -ακόμη και σήμερα- εκ μέρους πολιτικών ηγετών αποτελεί δυστυχώς μέρος του προβλήματος.

Η έκθεση αυτή εκδίδεται στα πλαίσια της καμπάνιας Select Respect, μιας πρωτοβουλίας οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού στην Ελλάδα, με την συνδρομή του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και την οικονομική υποστήριξη του Οpen Society Institute for Europe.

Συγγραφείς της έκθεσης είναι ο εκπαιδευτικός, Αντώνης Γαζάκης, η κοινωνική επιστήμονας, Δέσποινα Συρρή, και ο επ. Καθηγητής της Νομικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου, Ανδρέας Τάκης».

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την έκθεση. Περισσότερα

FRA: Fundamental rights: key legal and policy developments in 2013. Highlights 2013

logo The EU and its Member States took a variety of important steps in 2013 to protect and promote fundamental rights by assuming new international commitments, revamping legislation and pursuing innovative policies on the ground. Yet, fundamental rights violations seized the spotlight with distressing frequency: would‑be migrants drowning off the EU’s coast, unprecedented mass surveillance, racist and extremist‑motivated murders, child poverty and Roma deprivation. Σύνδεσμος: http://fra.europa.eu/en/publication/2014/fundamental-rights-key-legal-and-policy-developments-2013-highlights-2013  Περισσότερα