ocd_logo2

ECRI: Πέμπτη έκθεση για την Ελλάδα

ECRI_Logo

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) δημοσίευσε σήμερα (24.02.2015) την πέμπτη έκθεσή της για την Ελλάδα, που αναλύει πρόσφατες εξελίξεις αλλά και εκκρεμή ζητήματα και προβαίνει σε συστάσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η έκθεση χαιρετίζει την σύσταση, στα τέλη του 2012, νέων ειδικών αστυνομικών μονάδων επιφορτισμένων με την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, τον διορισμό, τον Οκτώβριο 2013, εισαγγελέων για τη δίωξη πράξεων ρατσιστικής βίας, καθώς επίσης και την ψήφιση, το 2014, νέου νόμου που τροποποίησε τις υφιστάμενες ποινικές διατάξεις για την πάταξη του ρατσισμού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, ο δημόσιος και πολιτικός λόγος διαπνέεται από ρητορική μίσους κατά των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι καθίστανται συχνά στόχοι ρατσιστικής βίας. Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η δράση της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε δραματική αύξηση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών φαινομένων, προκαλώντας κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου που παρέμεινε ανεξέλεγκτο για πάρα πολύ καιρό.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την έκθεση στα ελληνικά.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την έκθεση στα αγγλικά.

Επιλέξτε [εδώ] για περισσότερες πληροφορίες.

  Περισσότερα

Νέα έκδοση: Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των Μουσουλμάνων: Η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας μέσα από την εκπαίδευση

120160    

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των Μουσουλμάνων: Η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας μέσα από την εκπαίδευση

Οι οδηγίες αυτές συντάχθηκαν από κοινού από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ/OSCE], το Γραφείο των Δημοκρατικών Θεσμών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [ODIHR], το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, με στόχο να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς ώστε να καταπολεμήσουν τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις εναντίον των Μουσουλμάνων. Απευθύνονται σε ευρύ κοινό, στο οποίο περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί προϊστάμενοι, διαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής και πολιτικοί, επιμορφωτές εκπαιδευτικών, σύλλογοι, ομοσπονδίες και επαγγελματικές ενώσεις εκπαιδευτικών καθώς και ΜΚΟ.

Οι Οδηγίες αφορούν εξίσου την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν σε πλαίσιο μη τυπικής εκπαίδευσης.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε τις οδηγίες στα ελληνικά.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε τις οδηγίες στα αγγλικά.

Περισσότερα

Νέα έκδοση OCD: Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) και διακρίσεις στην αγορά εργασίας

eko_shadowΕυάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) και διακρίσεις στην αγορά εργασίας

Επιμέλεια: Δ. Μπαλούρδος, Ν. Σαρρής, Ά. Τραμουντάνης, Μ. Χρυσάκης.

Η παρούσα έκδοση είναι προϊόν έρευνας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROGRESS «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Αγορά Εργασίας» και έχει ως βασικό στόχο να αποτυπώσει βασικές διαστάσεις των διακρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στην εκτίμηση σχετικών πινάκων, δεικτών και υποδειγμάτων για τις διακρίσεις που υφίστανται στην αγορά εργασίας οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Αναλυτικότερα, ο παρών τόμος περιλαμβάνει συνολικά 9 κεφάλαια τα οποία συνθέτουν τρεις επιμέρους ενότητες. Στην πρώτη ενότητα (κεφάλαια 1-4) αναλύονται τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Στην δεύτερη ενότητα (κεφάλαια 5-6) αποτυπώνεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με έμφαση στην εφαρμογή της νομοθεσίας στην ελληνική αγορά εργασίας. Στην τρίτη ενότητα (κεφάλαια 7-9) παρουσιάζονται ειδικότερα ζητήματα διακρίσεων που αναφέρονται στην οικονομετρική εξειδίκευση της επίδρασης των δημογραφικών χαρακτηριστικών ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην απασχόληση, σε δυο ομαδικά εστιασμένες συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε πολιτικές και καλές πρακτικές στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Προκειμένου να το αποκτήσετε, επιλέξτε [εδώ] ώστε να μεταβείτε στη σελίδα με τις εκδόσεις του Παρατηρητηρίου.

Περισσότερα

Νέα Έκδοση ΕΕΔΑ: Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξία

  Ελληνική ένωση

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Friedrich Ebert, παρουσιάζει την έκδοση «Επειδή δεν είναι όλοι όπως θέλουν να φαίνονται. Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά». Συγγραφέας της έκθεσης είναι ο Κωστής Παπαϊωάννου, ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Σπύρος Δερβενιώτης, Αναστάσιος Μαραγκός, Αλεξία Οθωναίου και Αθανάσιος Πέτρου. Η έκθεση απευθύνεται κυρίως στους νέους, μαθητές και φοιτητές, και στους εκπαιδευτικούς για να τους ενημερώσει για το φαινόμενο της ακροδεξιάς.

Το έντυπο διατίθεται δωρεάν. Επιλέξτε [εδώ] για να το κατεβάσετε.

Περισσότερα

OECD – Προοπτικές Διεθνούς Μετανάστευσης 2014

logooecd_en

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης [OECD] δημοσίευσε την καθιερωμένη έκθεση για τη Διεθνή Μετανάστευση [International Migration Outlook 2014]. Φέτος, μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται σε δύο ενότητες: «Επενδύοντας στην ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας» και «Αναπτύσσοντας «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης της μετανάστευσης εργαζομένων».

Επιλέξτε [εδώ] για να διαβάσετε την περίληψη της έκθεσης στα ελληνικά.

Περισσότερα

Έκθεση: Social Justice in the EU – A Cross-national Comparison

Έκθεση: Social Justice in the EU – A Cross-national Comparison. Social Inclusion Monitor Europe (SIM) – Index Report
Daniel Schraad-Tischler and Christian Kroll

Summary
Equitable education: The question of whether a society can be deemed socially just depends significantly – in addition to the issue of poverty prevention – on the distribution and organization of educational opportunities. Sweden, Denmark, Lithuania, Estonia, Croatia and Finland are the topranking EU countries in this dimension. The influence of a student’s social background on his or her educational performance is in this regard least evident in Finland and Estonia. At the same time, these two countries attained the best results in the last PISA survey of learning achievement levels. This demonstrates that a high degree of social justice and a well-performing school and training system need not be incompatible goals. Notable in this context is the fact that the Finnish government, despite an already high degree of justice and quality, has again in its current 2011–2016 government education-policy program placed special focus on the prevention of poverty, inequality and exclusion.
Διαθέσιμο: http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xbcr/SID-4E9D223E-BB74391C/bst_engl/xcms_bst_dms_40363_40364_2.PDF Περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ: «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα»

2014_HBS   «Aφορμή για την έκθεση «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» αποτελεί η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων διαφόρων εκφάνσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταγράφηκε μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο του 2014. Η έκθεση θέλει να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της διάχυσης του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας στην σημερινή συγκυρία της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Οι συγγραφείς αναλύουν τόσο τις εθνικές πολιτικές κατά των διακρίσεων και του ρατσιστικού λόγου, όσο και τις κοινωνικές διεργασίες και αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών αναδεικνύοντας και συνθέτοντας έτσι τις ιδιαίτερες πτυχές του ελληνικού ρατσιστικού φαινομένου, του οποίου η δημόσια άρνηση -ακόμη και σήμερα- εκ μέρους πολιτικών ηγετών αποτελεί δυστυχώς μέρος του προβλήματος.

Η έκθεση αυτή εκδίδεται στα πλαίσια της καμπάνιας Select Respect, μιας πρωτοβουλίας οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού στην Ελλάδα, με την συνδρομή του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και την οικονομική υποστήριξη του Οpen Society Institute for Europe.

Συγγραφείς της έκθεσης είναι ο εκπαιδευτικός, Αντώνης Γαζάκης, η κοινωνική επιστήμονας, Δέσποινα Συρρή, και ο επ. Καθηγητής της Νομικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου, Ανδρέας Τάκης».

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την έκθεση. Περισσότερα

Μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα

EP-logo-2-JPEG

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάρτησε τη σχετική Μελέτη του για την Ισότητα των Φύλων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία συνολική παρουσίαση των πολιτικών σχετικά με την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα από το 1989 εώς και σήμερα.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά πατήστε [εδώ].

  Περισσότερα

OCD: Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Ελλάδα, Τεύχος 2

Newsletter_OCD_SPRING_2014_cover

Το Παρατηρητήριο Καταπολέμησης των Διακρίσεων δημοσίευσε το δεύτερο τεύχος του ενημερωτικού της δελτίου για την «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Ελλάδα».

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το newsletter και [εδώ] για να μεταβείτε στη σελίδα των εκδόσεων.

Περισσότερα

FRA: The right to political participation of persons with disabilities – Summary

logoThe opportunity to be involved in political life, whether by standing for elected office, joining a political party, or following political news stories in the media, is at the heart of what it means to live in a democratic society. The human rights indicators presented in the report show that legal and administrative barriers, inaccessible processes and information, and a lack of awareness about political rights can deny persons with disabilities the opportunity to participate in the political lives of their communities. The research also reveals the absence of reliable and comparable data about persons with disabilities’ experiences of taking part in elections in the EU. Addressing these challenghttp://ekke.gr/ocd/wp-admin/post-new.phpes as soon as possible is essential for increasing the legitimacy of public institutions and creating more equitable and inclusive societies in which all members can participate fully.

Select here for the Report.

Περισσότερα