Η Ένωση Φορέων για την εκπόνηση Νομικών Μελετών για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στο πλαίσιο του δικτύου FRANET (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα
«Το δικαίωμα των δικαιωμάτων: η πρόσβαση στη δικαιοσύνη»,
την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18:00 – 20.30, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).
«Καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια»; (Άρθρο 5, παρ. 1 Σ) Ποια είναι τα βασικά εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη;
Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο της έννομης τάξης και αφορά το δικαίωμα των πολιτών να επιδιώξουν την επίλυση των διαφορών τους με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι η συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος είναι σε γενικές γραμμές αδιαμφισβήτητη, μια σειρά από κρίσιμα εμπόδια καθιστούν την ουσιαστική προστασία του πλημμελή. Οι εισηγήσεις και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, εστιάζουν στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν επιμέρους ομάδες του πληθυσμού στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, όπως αυτά αναδείχθηκαν στις εμπειρικές έρευνες και μελέτες που πραγματοποίησε το Εθνικό Σημείο Επαφής για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα την τριετία 2011-2014.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προσφώνηση Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Χαιρετισμός Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, Καθηγητής ΑΠΘ
Ομιλητές Μαρία Βουτσίνου, & Έλενα Μάρκου Νομικοί, Ειδικοί Επιστήμονες στον Συνήγορο του Πολίτη
«Η διαδρομή προς τη δικαιοσύνη και η ελληνική πραγματικότητα»
Βαγγέλης Μάλλιος, Δρ.Ν., Δικηγόρος
«Δικαιώματα LGBT ατόμων: η ελληνική ιδιαιτερότητα»
Απόστολος Καψάλης, Ερευνητής εργασιακών σχέσεων ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
«Η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και ο δυϊσμός της εργατικής νομοθεσίας»
Μαρία Μουσμούτη, Δρ.Ν., Εκτελεστική Δ/ντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Project Manager του Εθνικού Σημείου Επαφής
«Άτομα με αναπηρία και δικαιοσύνη: μια δύσκολη σχέση»
Παπαπαντολέων Κλειώ, Δικηγόρος
«Η προβληματική θέση του παθόντος ως διαδίκου στην ποινική δίκη»
Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
«Εμπόδια στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη μέσα από εμπειρικές έρευνες: προσωπικά δεδομένα, σεξουαλικός προσανατολισμός και εργασιακή εκμετάλλευση»
Σχόλιο
Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH).
Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας. Περισσότερα
To Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), δημόσια αντιπαράθεση με θέμα
«Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών πριν από την ενηλικίωση;»
Υπέρ της πρότασης
Δημήτρης Χριστόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)
Κατά της πρότασης
Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) διοργανώνει την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 (Α΄ Κύκλος), καθώς και την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 (Β΄ Κύκλος) στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, ΤΚ 106 78, Αθήνα), το 1ο και 2ο επιμορφωτικό σεμινάριο στην Περιφέρεια Αττικής.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης: «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής»
Το «Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό – ΑΝΤΙΓΟΝΗ» σας προσκαλεί και φέτος στην Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων , ένα θεσμό που διοργανώνεται με επιτυχία για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά με θέμα
«Οι Θεσμικές «Περιπέτειες» της Αντιρατσιστικής Νομοθεσίας στην Ελλάδα».
Η Πρώτη Ενότητα θα πραγματευτεί το ιστορικό της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα καθώς και τις πρωτοβουλίες, τα κενά και την αδράνεια του νομοθέτη και θα αναφερθεί σε βιωματικές εμπειρίες, ενώ η Δεύτερη Ενότητα θα επικεντρώσει στη διερεύνηση της σύγκρουσης της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 5.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) στον 1ο όροφο, στην οδό Νίκης 4, στην πλατεία Συντάγματος.
Στο τέλος κάθε Ενότητας προβλέπεται διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
Την Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα
«Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη»
την οποία διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Στην ανοικτή εκδήλωση, που θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα, θα παραστούν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εξέχοντα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημαϊκής Κοινότητας που θα τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων. Επιπλέον, την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας της χώρας, καθώς και πολιτικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έργο των οποίων αποτελεί η αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων.
Υποστηρικτικοί Φορείς της εκδήλωσης είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών/ ΕΚΚΕ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, δύο ιδρύματα που υπηρετούν με εξέχοντα τρόπο τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Η Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΕΚΠ) διοργανώνει το 5ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική Πολιτική της εποχή της κρίσης: Στο σταυροδρόμι των επιλογών» στις 8-10 Μαΐου 2014, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. H κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 11.00 (αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα 2») από τον Hartley Dean, καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του London School of Economics and Political Science (LSE), με θέμα: «Reconceptualising Social Rights and Human Welfare».
Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου και [εδώ] για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΕΚΠ.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο ΟΑΕΔ και η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στο πεδίο της Επιχειρηματικότητας: Γυναίκες, νέοι Ρομά και μουσουλμάνοι μετανάστες», την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, στο Αμφιθέατρο Γ. Δρακόπουλος, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.
Η ενέργεια περιλαμβάνεται στο έργο «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην πράξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας γυναικών, νέων ρομά και μουσουλμάνων μεταναστών» που υλοποιείται με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών – ΕΚΚΕ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “PROGRESS – JUST/2012/PROG/AG/AD”.
The third Roma summit to be held in Brussels on 4 April 2014 will take stock of progress made on Roma inclusion in the European Union since the last Roma summit in 2010.
Around 500 representatives of EU institutions, national governments and parliaments, international organisations, mayors, civil society organisations (including Roma organisations) and local and regional authorities are invited to express their views on how to deliver further on the implementation of the EU Framework for national Roma integration strategies. Going local on Roma inclusion both in the EU as well as in enlargement countries will be the central focus of the summit.
Among the speakers will be Commission President José Manuel Barroso, Vice-President Viviane Reding (Justice, Fundamental Rights and Citizenship), Commissioner László Andor (Employment, Social Affairs and Inclusion), Commissioner Vassiliou (Education, Culture, Multilingualism and Youth) and Commissioner Füle (Enlargement and European Neighbourhood Policy) . Other key speakers include Romanian President Traian Băsescu, George Soros, Chairman of the Open Society Foundations, and a number of Ministers from EU Member States and enlargement countries.
The summit will focus on three major themes that will be the subjects of panel discussions:
Making policies inclusive for all Roma at the local level.
Making EU funding reach the local and regional authorities to support Roma integration.
Making Roma integration a local reality in enlargement countries.
This event will be streamed live through this website to ensure anyone can watch it.