ocd_logo2

FRA: Violence against Women: every day and everywhere

Συγγνώμη,αυτή η εγγραφή είναι διαθέσιμη μόνο στα Αγγλικά Αμερικής. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

logo

A new report by the European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) presents results from the world’s biggest-ever survey on violence against women, revealing the extent of abuse suffered by women at home, work, in public and online. As well as demonstrating the wide prevalence of violence against adult women, the report also details incidents of physical and sexual violence experienced by women in childhood.

Select here to download the results at a glance in english.

Select here for the press release in english and greek.

Select here for the factsheet in english and greek.

Περισσότερα

Ημερίδα «ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»

Ημερίδα
«ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»
Πέμπτη 2 Απριλίου 2015
ξενοδοχείο Divani Caravel ( Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 Αθήνα)
Διοργάνωση: Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων


Επιλέξτε [εδώ] για την πρόσκληση της ημερίδας
Επιλέξτε [εδώ] για το πρόγραμμα της ημερίδας



Περισσότερα

Ημερίδα «Η Ισότητα των Φύλων αφορά και τους άνδρες»

dimos_ese Ο Δήμος Αθηναίων και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας (8 Μάρτη) σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα:

«Η Ισότητα των Φύλων αφορά και τους άνδρες»

η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10/3/2015 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων,Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50 ( Ώρες:10.00 – 13.30).

H εκδήλωση αφορά την εκστρατεία του ΟΗΕ «HeForShe» με στόχο την δέσμευση των ανδρών στην υπεράσπιση της ισότητας των φύλων.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας
Μαρία Στρατηγάκη

Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων
Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα

Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Επιλέξτε [εδώ] για να δείτε την αφίσα της εκδήλωσης.

Περισσότερα

ECRI: Πέμπτη έκθεση για την Ελλάδα

ECRI_Logo

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) δημοσίευσε σήμερα (24.02.2015) την πέμπτη έκθεσή της για την Ελλάδα, που αναλύει πρόσφατες εξελίξεις αλλά και εκκρεμή ζητήματα και προβαίνει σε συστάσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η έκθεση χαιρετίζει την σύσταση, στα τέλη του 2012, νέων ειδικών αστυνομικών μονάδων επιφορτισμένων με την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, τον διορισμό, τον Οκτώβριο 2013, εισαγγελέων για τη δίωξη πράξεων ρατσιστικής βίας, καθώς επίσης και την ψήφιση, το 2014, νέου νόμου που τροποποίησε τις υφιστάμενες ποινικές διατάξεις για την πάταξη του ρατσισμού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, ο δημόσιος και πολιτικός λόγος διαπνέεται από ρητορική μίσους κατά των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι καθίστανται συχνά στόχοι ρατσιστικής βίας. Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η δράση της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε δραματική αύξηση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών φαινομένων, προκαλώντας κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου που παρέμεινε ανεξέλεγκτο για πάρα πολύ καιρό.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την έκθεση στα ελληνικά.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την έκθεση στα αγγλικά.

Επιλέξτε [εδώ] για περισσότερες πληροφορίες.

  Περισσότερα

Ημερίδα «Το δικαίωμα των δικαιωμάτων: η πρόσβαση στη δικαιοσύνη»

ΕΕΔΑ ΚΕΣΔ

 
Η Ένωση Φορέων για την εκπόνηση Νομικών Μελετών για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στο πλαίσιο του δικτύου FRANET (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα

«Το δικαίωμα των δικαιωμάτων: η πρόσβαση στη δικαιοσύνη»,

την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18:00 – 20.30, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

«Καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια»; (Άρθρο 5, παρ. 1 Σ) Ποια είναι τα βασικά εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη;

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο της έννομης τάξης και αφορά το δικαίωμα των πολιτών να επιδιώξουν την επίλυση των διαφορών τους με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι η συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος είναι σε γενικές γραμμές αδιαμφισβήτητη, μια σειρά από κρίσιμα εμπόδια καθιστούν την ουσιαστική προστασία του πλημμελή. Οι εισηγήσεις και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, εστιάζουν στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν επιμέρους ομάδες του πληθυσμού στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, όπως αυτά αναδείχθηκαν στις εμπειρικές έρευνες και μελέτες που πραγματοποίησε το Εθνικό Σημείο Επαφής για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα την τριετία 2011-2014.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Προσφώνηση
Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου

Χαιρετισμός
Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, Καθηγητής ΑΠΘ

Ομιλητές
Μαρία Βουτσίνου, & Έλενα Μάρκου Νομικοί, Ειδικοί Επιστήμονες στον Συνήγορο του Πολίτη
«Η διαδρομή προς τη δικαιοσύνη και η ελληνική πραγματικότητα»

Βαγγέλης Μάλλιος, Δρ.Ν., Δικηγόρος
«Δικαιώματα LGBT ατόμων: η ελληνική ιδιαιτερότητα»

Απόστολος Καψάλης, Ερευνητής εργασιακών σχέσεων ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
«Η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και ο δυϊσμός της εργατικής νομοθεσίας»

Μαρία Μουσμούτη, Δρ.Ν., Εκτελεστική Δ/ντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Project Manager του Εθνικού Σημείου Επαφής
«Άτομα με αναπηρία και δικαιοσύνη: μια δύσκολη σχέση»

Παπαπαντολέων Κλειώ, Δικηγόρος
«Η προβληματική θέση του παθόντος ως διαδίκου στην ποινική δίκη»

Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
«Εμπόδια στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη μέσα από εμπειρικές έρευνες: προσωπικά δεδομένα, σεξουαλικός προσανατολισμός και εργασιακή εκμετάλλευση»

Σχόλιο

Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH).

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας.
Περισσότερα

Νέα έκδοση: Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των Μουσουλμάνων: Η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας μέσα από την εκπαίδευση

120160    

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των Μουσουλμάνων: Η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας μέσα από την εκπαίδευση

Οι οδηγίες αυτές συντάχθηκαν από κοινού από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ/OSCE], το Γραφείο των Δημοκρατικών Θεσμών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [ODIHR], το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, με στόχο να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς ώστε να καταπολεμήσουν τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις εναντίον των Μουσουλμάνων. Απευθύνονται σε ευρύ κοινό, στο οποίο περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί προϊστάμενοι, διαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής και πολιτικοί, επιμορφωτές εκπαιδευτικών, σύλλογοι, ομοσπονδίες και επαγγελματικές ενώσεις εκπαιδευτικών καθώς και ΜΚΟ.

Οι Οδηγίες αφορούν εξίσου την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν σε πλαίσιο μη τυπικής εκπαίδευσης.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε τις οδηγίες στα ελληνικά.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε τις οδηγίες στα αγγλικά.

Περισσότερα

Νέα έκδοση OCD: Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) και διακρίσεις στην αγορά εργασίας

eko_shadowΕυάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) και διακρίσεις στην αγορά εργασίας

Επιμέλεια: Δ. Μπαλούρδος, Ν. Σαρρής, Ά. Τραμουντάνης, Μ. Χρυσάκης.

Η παρούσα έκδοση είναι προϊόν έρευνας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROGRESS «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Αγορά Εργασίας» και έχει ως βασικό στόχο να αποτυπώσει βασικές διαστάσεις των διακρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στην εκτίμηση σχετικών πινάκων, δεικτών και υποδειγμάτων για τις διακρίσεις που υφίστανται στην αγορά εργασίας οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Αναλυτικότερα, ο παρών τόμος περιλαμβάνει συνολικά 9 κεφάλαια τα οποία συνθέτουν τρεις επιμέρους ενότητες. Στην πρώτη ενότητα (κεφάλαια 1-4) αναλύονται τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Στην δεύτερη ενότητα (κεφάλαια 5-6) αποτυπώνεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με έμφαση στην εφαρμογή της νομοθεσίας στην ελληνική αγορά εργασίας. Στην τρίτη ενότητα (κεφάλαια 7-9) παρουσιάζονται ειδικότερα ζητήματα διακρίσεων που αναφέρονται στην οικονομετρική εξειδίκευση της επίδρασης των δημογραφικών χαρακτηριστικών ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην απασχόληση, σε δυο ομαδικά εστιασμένες συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε πολιτικές και καλές πρακτικές στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Προκειμένου να το αποκτήσετε, επιλέξτε [εδώ] ώστε να μεταβείτε στη σελίδα με τις εκδόσεις του Παρατηρητηρίου.

Περισσότερα

Νέα Έκδοση ΕΕΔΑ: Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξία

  Ελληνική ένωση

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Friedrich Ebert, παρουσιάζει την έκδοση «Επειδή δεν είναι όλοι όπως θέλουν να φαίνονται. Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά». Συγγραφέας της έκθεσης είναι ο Κωστής Παπαϊωάννου, ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Σπύρος Δερβενιώτης, Αναστάσιος Μαραγκός, Αλεξία Οθωναίου και Αθανάσιος Πέτρου. Η έκθεση απευθύνεται κυρίως στους νέους, μαθητές και φοιτητές, και στους εκπαιδευτικούς για να τους ενημερώσει για το φαινόμενο της ακροδεξιάς.

Το έντυπο διατίθεται δωρεάν. Επιλέξτε [εδώ] για να το κατεβάσετε.

Περισσότερα

OECD – Προοπτικές Διεθνούς Μετανάστευσης 2014

logooecd_en

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης [OECD] δημοσίευσε την καθιερωμένη έκθεση για τη Διεθνή Μετανάστευση [International Migration Outlook 2014]. Φέτος, μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται σε δύο ενότητες: «Επενδύοντας στην ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας» και «Αναπτύσσοντας «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης της μετανάστευσης εργαζομένων».

Επιλέξτε [εδώ] για να διαβάσετε την περίληψη της έκθεσης στα ελληνικά.

Περισσότερα

Συζήτηση για την Ιθαγένεια

logo-gr

To Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), δημόσια αντιπαράθεση με θέμα

«Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών πριν από την ενηλικίωση;»

Υπέρ της πρότασης

Δημήτρης Χριστόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)

Κατά της πρότασης

Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την πρόσκληση.

Περισσότερα