Ερευνητής/τρία

Ιωάννα Παπαθανασίου

Ιωάννα Παπαθανασίου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
Ερευνητής/τρία
ΒΑΘΜΙΔΑ:
Α
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:
Ιστορικός
ΓΡΑΦΕΙΟ:
6.2
ΤΗΛ:
210-7491622
EMAIL:
ipapathan-at-ekke.gr
Βιογραφικό σημείωμα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ιωάννα Παπαθανασίου είναι ιστορικός, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου συνέχισε σπουδές Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Ιστορίας στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris X- Nanterre και Paris I Panthéon- Sorbonne. Το 1988 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία του Σύγχρονου Κόσμου υπό τη διεύθυνση της Annie Kriegel στο Πανεπιστήμιο Paris X - Nanterre. Συνεργάτης του Centre d’Histoire et de Sociologie du Communisme στα χρόνια 1988-1994, στο πλαίσιο μεταδιδακτορικών σπουδών μελέτησε, στην περίοδο του ανοίγματός τους, τα «σοβιετικά αρχεία» για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα που αναφέρονται στην ιστορία του 20ού αιώνα και κυρίως στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και της ελληνικής Αριστεράς καθώς και τα βιβλία «Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, 1951-1967. Το αρχείο της», Θεμέλιο-ΕΚΚΕ, Αθήνα, 2001 και «Η Νεολαία Λαμπράκη τη δεκαετία του ’60. Αρχειακές τεκμηριώσεις και αυτοβιογραφικές καταθέσεις», Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ) - Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών ΕΙΕ, Αθήνα 2008. Μέλος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) συμετείχε στο ΔΣ τους στα χρόνια 1998-2015 και ήταν υπεύθυνη για τις αρχειακές συλλογές τους. Είναι επιστημονική συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • Σύγχρονη Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία
  • Πολιτική Κοινωνιολογία
  • Ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Πολιτικά και Κοινωνικά Κινήματα
  • Μνήμη και Ιστορία
  • Βιογραφίες και Μαρτυρίες
  • Φύλο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σύμβαση διδασκαλίας στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» (ΕΠΟ 11) – Ετήσια Διδασκαλία στο αντικείμενο «Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης» (από το 2005).
  • Μεταπτυχικό χειμερινό Σεινάριο προσφερόμενο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με τη συνεργασία του Β. Καραμανολάκη και του Ηλ. Νικολακόπουλου σε ειδικά θέματα της Ιστορίας και της Ιστοριογραφίας του 20ού αιώνα.(2005-2015)
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ