Νέα έκδοση ΑDressIng intersectionAL stEreotypes, building sChool communities of Tolerance through physical education

Τον Δεκέμβριο του 2025 εκδόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή από τις Εκδόσεις του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών το βιβλίο με  τίτλο

ΑDressIng intersectionAL stEreotypes, building sChool communities of Tolerance through physical education.

Επιμέλεια: Ιωάννα Τσίγκανου, Δήμητρα Κονδύλη, Χριστίνα Βαρουξή, Ναταλία Σπυροπούλου, Κατερίνα Βεζυργιάννη, Μαγδαληνή Τσεβρένη, Κατερίνα Σάββα .

 

Κεντρικό θέμα των δέκα συμβολών του βιβλίου είναι ο αθλητισμός ως όχημα για την κοινωνική ένταξη των περιθωριοποιημένων πληθυσμών, την καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Το πρόγραμμα DIALECT III, στο οποίο εντάσσεται η θεώρηση των κειμένων, επιδιώκει να υποστηρίξει τη συμπερίληψη της διαφορετικότητας σε κοινότητες ανοχής σε τοπικό επίπεδο, προωθώντας τη δημιουργία σχολικών κοινοτήτων ανεκτικότητας και συμπερίληψης μέσω του προγράμματος σπουδών φυσικής αγωγής. Μέσο για την επίτευξη της στόχευσης του προγράμματος αποτελεί η μεθοδολογία "football3", η οποία συμβάλλει σε μια ολοκληρωμένη και διατομεακή προσέγγιση για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. Η μεθοδολογία αυτή επικεντρώνεται στην ένταξη των νέων αγοριών και κοριτσιών στο άθλημα του ποδοσφαίρου ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, ικανότητες και υπόβαθρο ώστε να ενισχυθούν οι βασικές δεξιότητες για την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκφάνσεις της ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Βιβλίο ανοιχτής πρόσβασης στο πλήρες κείμενο. Μπορείτε να το δείτε στο site του ΕΚΚΕ εδώ 

https://www.ekke.gr/services/publication/adressing-intersectional-stereotypes-building-school-communities-of-tolerance-through-physical-education