Όχι στον ρατσισμό απ’ την κούνια. Ερευνητικό Σεμινάριο του Εργαστηρίου Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ.

22/11/2024

Το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ σας καλεί στην 3η παρουσίαση στο πλαίσιο του Ερευνητικού του Σεμιναρίου για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, με ομιλητή τον Κώστα Γούση, διδάσκοντα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και θέμα "Το δικαίωμα των παιδιών στην ιθαγένεια: Πολιτικές & πολιτισμικές διαστάσεις της καμπάνιας «Όχι στον ρατσισμό απ’ την κούνια»". Η παρουσίαση θα γίνει στον χώρο του ΕΚΚΕ (Κρατίνου 9), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (8ος όροφος) και είναι ανοιχτή στο κοινό. Ιδιαίτερα ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες και διδακτορικοί ερευνητές/τριες.

📅 Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024

⏰ 12:00 - 14:00

Περίληψη

Διεκδικώντας την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών/ριών που ζούνε στην Ελλάδα, η καμπάνια «Όχι στον ρατσισμό απ’ την κούνια» ξεκίνησε το 2005 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών και μια ευρεία συμμαχία μεταναστευτικών κοινοτήτων, ΜΚΟ προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων φορέων. Η εισήγηση εστιάζει στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 και αναλύει ευφάνταστες δράσεις της καμπάνιας που στόχευαν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην άσκηση επιρροής και πίεσης στους φορείς χάραξης πολιτικής. Λόγω της έμφασης στις διαδικασίες πολιτικοποίησης και τη διαμόρφωση ταυτοτήτων, ακολουθούνται οι κατευθύνσεις της ποιοτικής μεθοδολογίας στην κοινωνική έρευνα και η εισήγηση βασίζεται κυρίως στη διενέργεια και επεξεργασία βιογραφικών αφηγηματικών συνεντεύξεων με μετανάστες/ριες που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια. Το ερευνητικό υλικό περιλαμβάνει την αποτίμηση της καμπάνιας από τη σκοπιά της «δεύτερης γενιάς», ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η συμβολή της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών που αναλύεται μέσα από το πρίσμα του μαύρου φεμινισμού και της διαθεματικότητας. Τέλος, σε σχέση με την παρέμβαση στις ασκούμενες πολιτικές, εξετάζονται οι καινοτομίες που εισήγαγε ο Ν.3838/2010 στο δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας και τις πολιτικές ένταξης και διερευνώνται κριτικά τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που ανέκυψαν από την Απόφαση 460/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή

Ο Κώστας Γούσης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου. Το 2021 απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Roehampton, με θέμα τον μεταναστευτικό ακτιβισμό στην Ελλάδα (2000-2015). Έχει εργαστεί ως δικηγόρος και κοινωνικός ερευνητής, συμμετέχοντας σε οκτώ ερευνητικά προγράμματα. Το τρέχον εξάμηνο, ως συμβασιούχος διδάσκων, διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Δικαιώματα και Ταυτότητες».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ