ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Το Παρατηρητήριο Καταπολέμησης των Διακρίσεων αποτελεί δομή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, η οποία λειτουργεί με αντικείμενο την εκπόνηση ερευνών και μελετών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, τη διεύρυνση και προώθηση της δικτύωσης μεταξύ στελεχών φορέων, δομών, υπηρεσιών υποστήριξης των ομάδων που υφίστανται διακρίσεις, με έμφαση στο πεδίο της απασχόλησης, καθώς και τη διάχυση της πληροφόρησης όσον αφορά τις καλές πρακτικές καταπολέμησης των διακρίσεων και την οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων με στόχο την βελτίωση και αύξηση της ενημέρωσης και πληροφόρησης για τις διακρίσεις. Στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου συνδυάζονται συστηματικά η οικονομικοτεχνική, επιστημονική, ερευνητική, ενημερωτική και διοικητική δραστηριότητα με την οργανωμένη συνεργασία και εταιρικότητα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Παρατηρητήριο ως θεσμός αναδείχτηκε από την Ε. Ε  με στόχο να αναγνωριστεί η σημασία της συνεργασίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, η προστιθέμενη αξία της πληροφόρησης από τις εμπειρίες άλλων χωρών καθώς και η σημασία της συλλογής αντικειμενικών και αξιόπιστων στοιχείων μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της διενέργειας κοινωνικών ερευνών. Δια του θεσμού των Παρατηρητηρίων που προάγει η Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, επιβεβαιώνεται ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές που εισάγονται στην καταπολέμηση των διακρίσεων είναι οι πλέον ενδεδειγμένες.

Οι στόχοι της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Καταπολέμησης των Διακρίσεων είναι να:

  • αναπτύσσει, παρακολουθεί και υποστηρίζει την αξιολόγηση των δημοσίων πολιτικών κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα
  • να διασφαλίσει την παραγωγή συγκρίσιμων στοιχείων σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε για θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων και προώθησης της ισότητας
  • ενισχύσει την ανταλλαγή εμπειριών και καλής πρακτικής που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη χώρα μας
  • ενθαρρύνει τη διάδοση πληροφοριών για τις εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές καθώς και για τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων
  • αξιοποιεί τα πορίσματα του κοινωνικού διαλόγου και να προωθεί την εμπλοκή των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων
  • αναπτυχθούν οι προϋποθέσεις καλύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας η οποία υιοθετήθηκε από τις οδηγίες 2000/43/EKκαι 2000/78/EK (Νόμος 3304/2005).

Εισροές, ειδικότεροι στόχοι και δράσεις του Παρατηρητηρίου:

  1. Συγκέντρωση, καταγραφή και επεξεργασία στατιστικών δεδομένων αναφορικά με τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και γενετήσιου προσανατολισμού .
  2. Συμμετοχή σε εξειδικευμένα εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα.
  3. Ανάληψη δράσεων υποστήριξης στο δημόσιο διάλογο, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα διακρίσεων.
  4. Σύνταξη περιοδικών/ ετήσιων εκθέσεων για την «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Ελλάδα και στην ΕΕ».
  5. Έκδοση ετήσιου ενημερωτικού δελτίου στο πλαίσιο του οποίου λαμβάνει χώρα η εκτίμηση, παρουσίαση και ανάλυση επιμέρους δεικτών, η παρουσίαση αποτελεσμάτων ερευνών σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων και η παράθεση και σχολιασμός των αλλαγών του νομικού και οργανωτικού πλαισίου της καταπολέμησης των διακρίσεων.
  6. Λειτουργία ιστοτόπου με στόχο την προώθηση της διαδικασίας του κοινωνικού διαλόγου, την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την παροχή γενικής πληροφόρησης .
  7. Σχεδιασμός και επιστημονική διεύθυνση ερευνών για την καταπολέμηση των διακρίσεων και παρουσίαση των σχετικών αποτελεσμάτων.

Το Παρατηρητήριο στελεχώνεται από το ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και από εξωτερικούς συνεργάτες, με βάση τις ανάγκες των εκάστοτε ερευνητικών προγραμμάτων. Συντονιστής του Παρατηρητηρίου έχει οριστεί ο Γιώργος Παπαδούδης, Ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.  Το Παρατηρητήριο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του PROGRESS – Πρόγραμμα για την Εργασία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη (2007-2013). Το πρόγραμμα PROGRESS είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την εκπόνηση και τον συντονισμό των πολιτικών της ΕΕ στους τομείς της Απασχόλησης, της Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Προστασίας, των Συνθηκών Εργασίας, της Καταπολέμησης των Διακρίσεων και της Ισότητας των Φύλων. Για περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/progress