ΕΜΦΥΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η πανευρωπαϊκή έρευνα της EUROSTAT με τίτλο «EU Survey on gender-based violence against women and other forms of inter-personal violence (EU-GBV)» ολοκληρώθηκε. Η εν λόγω έρευνα στόχευε στη μελέτη του ζητήματος της έμφυλης, αλλά και άλλων μορφών διαπροσωπικής βίας με θύματα τις γυναίκες στα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Σε αυτό το πανευρωπαϊκό εγχείρημα,  το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) είχε κομβικό ρόλο, καθώς υλοποίησε την έρευνα υπό τον τίτλο  «Έμφυλες σχέσεις, ασφάλεια και ευημερία των γυναικών» στην Ελλάδα.  

Ο γενικός στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψει και να ποσοτικοποιήσει την επικράτηση συγκεκριμένων μορφών βίας που έχουν βιώσει οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18-74 ετών, στην Ελλάδα, σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως στο πρόσφατο παρελθόν (δηλαδή τους τελευταίους 12 μήνες) και/ή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συγκεκριμένα η έρευνα αυτή αποσκοπούσε στην παροχή ολοκληρωμένων, ποιοτικών και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να καθοδηγηθεί η ανάπτυξη πολιτικών που αποσκοπούν τελικά στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών- και στην καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων.

Η πανελλαδική έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023. Πρόκειται για μία έρευνα που υλοποιήθηκε εξολοκλήρου από το ερευνητικό προσωπικό του ΕΚΚΕ, το οποίο και ανέλαβε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την οργάνωση και διαχείριση της έρευνας, την προσαρμογή του ερωτηματολογίου στην ελληνική γλώσσα, τη διαμόρφωση λογισμικού CAPI και την εποπτεία των υπολοίπων υπηρεσιών IT, τη διαχείριση και τη διασφάλιση της ποιότητας των δεδομένων, καθώς και την εκπαίδευση, τον συντονισμό, την καθοδήγηση και την υποστήριξη των εξωτερικών συνεργατών που προσλήφθηκαν. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για τις ανάγκες της έρευνας προσλήφθηκαν περισσότερες από 190 συνεντεύκτριες, 2 υπεύθυνοι και 10 επόπτες πεδίου, προκειμένου να καλύψουν περιοχές που βρίσκονταν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, η έρευνα ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από την EUROSTAT και συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 11.500 ερωτηματολόγια, ξεπερνώντας και τον ποσοτικό στόχο που είχε τεθεί αρχικά, τα οποία είναι σύμφωνα με τα ποιοτικά κριτήρια της EUROSTAT και αντιπροσωπευτικά. Σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος του συνολικού έργου ήταν η εξασφάλιση της συνεργασίας των κατάλληλων φορέων που θα παρείχαν υποστήριξη για συγκεκριμένες δράσεις του έργου, όπως της ΕΛΣΤΑΤ, με την οποία οι ερευνητές του ΕΚΚΕ συνεργάστηκαν κατά τη δειγματοληπτική διαδικασία, του ΚΕΘΙ και της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των δύο Φύλων.  Τα αποτελέσματα της έρευνας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα δημοσιευθούν από την EUROSTAT μέχρι το τέλος του 2023.

Μπορείτε να δείτε το Promo video της έρευνας

Για τις καταχωρήσεις στα Social Media: Instagram Facebook

Για τις καταχωρήσεις στον ηλεκτρονικό τύπο: To Vima, Lifo