Φόρουμ διαλόγου με θέμα «Απόψεις, στάσεις, συμπεριφορές για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Την Πέμπτη 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το Φόρουμ Διαλόγου με θέμα «Απόψεις, στάσεις, συμπεριφορές για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό». Κεντρικό θέμα του Φόρουμ, που αποτελεί δράση του ερευνητικού έργου «Ανθεκτικότητα, συμπερίληψη, και ανάπτυξη: Προς μια δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών Περιφερειών» (JustReDI), ήταν η παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων της πανελλαδικής έρευνας του ΕΚΚΕ με τίτλο «Έρευνα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Η έρευνα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα συλλέγει προσωπικές συνεντεύξεις με ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε ένα τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.000 ατόμων/νοικοκυριών, με στόχο να παρέχει τη δυνατότητα τεκμηριωμένης ανάλυσης σε γενικές ομάδες και ειδικές χωρικές, κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες του πληθυσμού. Η στρωματοποιημένη δειγματοληψία διεξάγεται σε 500 χωρικές ενότητες και έχει διάρκεια 5 μηνών (Ιανουάριος 2025 – Μάιος 2025). Η δομή της έρευνας υπηρετεί ένα υψηλής ποιότητας υπόβαθρο εμπειρικής έρευνας για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ αντλεί ερωτήματα και συνδυάζει δεδομένα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία υψηλής προτεραιότητας για τις κοινωνικές επιστήμες.
Η πανελλαδική έρευνα του JustReDI συνδυάζει, μεταξύ άλλων, δύο βασικά πλεονεκτήματα:
(α) Συγκρισιμότητα: στην επιτόπια έρευνα περιλαμβάνονται ερωτήσεις που επιτρέπουν τη σύγκριση των ευρημάτων της με τα αποτελέσματα συναφών ερευνών της τελευταίας πενταετίας. Κάτι τέτοιο επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη σύγκριση των τάσεων και των εξελίξεων αναφορικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις της διττής μετάβασης.
(β) Διεπιστημονικότητα: η διασύνδεση διαφορετικών επιστημονικών πεδίων διαμέσου ενός κεντρικού ερωτηματολογίου επιτρέπει την αποκατάσταση σημαντικών ερευνητικών κενών και ελλείψεων σε κάθε πεδίο ξεχωριστά. Η ίδια διασύνδεση επιτρέπει νέες επιστημονικές συνθέσεις και αλληλεπιδράσεις για νέα ερωτήματα και παραγωγή επιστημονικής γνώσης.
Στο Φόρουμ συμμετείχαν, παρουσίασαν και σχολίασαν οι Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής ΕΚΠΑ, επιστημονικός υπεύθυνος του JustReDI, Γιώργος Παπαδούδης, ερευνητής ΕΚΚΕ, συντονιστής του JustReDI, Απόστολος Λιναρδής, διευθυντής ΙΚΕ/ΕΚΚΕ, Λυδία Αβράμη, επιστημονική συνεργάτιδα, ΕΚΚΕ, Θωμάς Γεωργιάδης, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΚΕ, Χρήστος Στάικος, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΚΕ, Αλεξάνδρα Θεοφίλη, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ΕΚΚΕ, καθώς και οι Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, καθηγήτρια ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ και Αντώνης Σκαμνάκης, καθηγητής ΑΠΘ.
Το φόρουμ αποτελεί μέρος σειράς δράσεων δημοσιότητας του JustReDI, με σκοπό την ενημέρωση και τον διάλογο με κοινωνικούς εταίρους και πολίτες των Περιφερειών για θέματα που αφορούν στις κοινωνικές επιπτώσεις της διττής μετάβασης. Το έργο περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών για την αναπτυξιακή πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μεγιστοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες, ελαχιστοποιώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της διττής μετάβασης και ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα υπό το πρίσμα της δίκαιης ανάπτυξης και της συμπερίληψης.Με συντονιστή φορέα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η εμβληματική Δράση JustReDI υλοποιείται με τη σύμπραξη του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), καθώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔιΠΑΕ). Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο αναφοράς στο οποίο απασχολείται μεγάλος αριθμός έμπειρων παλαιών και νέων ερευνητών/-τριών και επιστημόνων, με τη σημασία του να είναι απολύτως επίκαιρη.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στο portal του JustReDI: https://www.justredi.gr