«Η νεολαία για την πολιτική: προοπτικές και αντι-στάσεις». Το τελευταίο σεμινάριο του Εργαστηρίου Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς πριν το καλοκαίρι
12/06/2025

Το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ φιλοξένησεστις 19 Ιουνίου τη 13η και τελευταία παρουσίαση στο πλαίσιο του ερευνητικού του Σεμιναρίου για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά. Εισηγήθηκαν οι Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη (ΕΚΠΑ) και Ορέστης Διδυμιώτης (ΕΚΠΑ) με τίτλο παρουσίασης: «Η νεολαία για την πολιτική: προοπτικές και αντι-στάσεις».
Περίληψη εισήγησης: Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην ερμηνεία και τον σχολιασμό των βασικών ευρημάτων του ερευνητικού προγράμματος «e-polis του μέλλοντος» (2019-2023, ΕΚΠΑ/ΕΛΙΔΕΚ), εξετάζοντας κρίσιμες παραμέτρους της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας της νεολαίας στην Ελλάδα σήμερα. Συνοψίζοντας, έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια των νέων για το πολιτικό σύστημα, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία. Καταγράφεται η έντονη δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς, τα κόμματα και τους πολιτικούς, ο προβληματισμός για την έλλειψηαντιπροσώπευσης, η κριτική περί αποξένωσης της παραγωγής της πολιτικής από τη λαϊκή βούληση. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρή έλξη φαίνεται να ασκεί σε ένα σημαντικό τμήμα της νέας γενιάς η αμφίσημη ιδέα της αμεσοδημοκρατίας και της αδιαμεσολάβητης συμμετοχής. Ευδιάκριτο είναι επίσης στις αντιλήψεις των νέων το αποτύπωμα μιας «ρεαλιστικής», «οικονομικά ορθολογικής» προσέγγισης της κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία υποστηρίζει νοηματοδοτήσεις που δικαιολογούν τις περιστολές της δημοκρατίας προς όφελος ενός τεχνοκρατικού προτύπου διακυβέρνησης. Εμφανείς είναι όμως και οι εναλλακτικοί σχηματισμοί λόγων, εκείνοι που προβληματοποιούν κατεστημένες αντιλήψεις και προσφέρουν μια κριτική σκοπιά ερμηνείας του κοινωνικού γίγνεσθαι, με κύρια σημεία αιχμής την επιτακτικότητα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την υπεράσπιση της οικουμενικής προοπτικής και του «ανθρώπινου» στοιχείου, και την αξίωση τερματισμού των διακρίσεων βάσει ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας.
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα:
Η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, όπου σήμερα φοιτά ως υποψήφια διδακτόρισσα. Βασικά ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η πολιτική φιλοσοφία, η κοινωνική και η φεμινιστική θεωρία. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά και επιμορφωτικά προγράμματα, καθώς και ως επιμελήτρια εκδόσεων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο Εχθρός, το Αίμα, ο Τιμωρός. Αναλύοντας δεκατρείς λόγους του «Αρχηγού» της Χρυσής Αυγής».
Ο Ορέστης Διδυμιώτης είναι διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Κοινωνική και Πολιτισμική Ψυχολογία του LondonSchoolofEconomics, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εκπαίδευση, Εξουσία, Κοινωνική Αλλαγή του Birkbeck στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 2015 συνεργάζεται ως ειδικός επιστήμονας σε ερευνητικά προγράμματα. Έχει συνεπιμεληθεί τα βιβλία «Παραστάσεις Δημοκρατίας. Ανταποκρίσεις από μια έρευνα για τη νεολαία», «Δημοκρατική Παιδεία» και «Παιδικές ηλικίες σε κίνηση», και έχει συγγράψει δύο κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και πέντε άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε οκτώ επιστημονικά συνέδρια.