Ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Ακρίβεια, φόροι και ανάπτυξη»

Ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ Ηλίας Κικίλιας ήταν ομιλητής στην εκδήλωση του InSocial με θέμα «Ακρίβεια, φόροι και ανάπτυξη», στις 26 Μαρτίου 2024. 

Ακρίβεια, φόροι και (στρεβλή) ανάπτυξη το σταυροδρόμι των ανισοτήτων | In Social

Για μια  πρωτόγνωρη αναδιανομή πλούτου σε βάρος της εργασίας, η οποία αποτελεί τη βάση του σύγχρονου «οικονομικού θαύματος», μίλησε ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ και γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας. Ο Η. Κικίλιας σημείωσε πως «οι αγορές εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο των τιμών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το κυβερνητικό αφήγημα πως η κρίση είναι εισαγόμενη για να διευρύνουν την κερδοφορία τους». «Ο εισαγόμενος πληθωρισμός γρήγορα εξελίχθηκε σε πληθωρισμό κερδών και απληστίας», τόνισε.
«Με τον τρόπο αυτόν επιταχύνθηκε μια πρωτογενής ‘αναδιανομή’ εισοδήματος μεταξύ μισθών και κερδών: σε απόκλιση από την Ευρωζώνη όπου μισθοί και κέρδη ακολουθούν σχεδόν παράλληλη πορεία, το μερίδιο των μισθών συρρικνώνεται (είναι το δεύτερο χαμηλότερο στους 27) και το μερίδιο των κερδών επεκτείνεται -είναι το τρίτο μεγαλύτερο στους 27», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Σε χονδρικούς όρους, το ΑΕΠ και η ‘ανάπτυξη’ αποτελείται κατά 53% από κέρδη και μόλις 27% από μισθούς» .Για τον Η. Κικίλια «ουσιαστικά, ζούμε την αντιφατική εφαρμογή δύο ανταγωνιστικών πολιτικών: από την μια ελευθερία διαμόρφωσης των τιμών των προϊόντων, και από την άλλη θεσμικοί περιορισμοί στη διαμόρφωση των ¨τιμών¨ της εργασίας μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων».  Ενώ, πρόσθεσε πως «μόλις το 14% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας» και σημείωσε πως  «επιπλέον, έχουμε ένα πάμφθηνο ευρώ για τους καταθέτες και ένα πανάκριβο ευρώ για τους δανειολήπτες.
«Παρά την πρωτοφανή αύξηση κερδών, η επενδυτική δραστηριότητα υστερεί», τόνισε ο κ. Κικίλιας και όπως είπε «σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, πέρυσι οι επενδύσεις θα αυξάνοντανκατά 15,5% -αυξήθηκαν όμως μόνο 4%. Όσες σχετικά μεγάλες επενδύσεις γίνονται, γίνονται σε μεγάλο μέρος τους με δημόσιο χρήμα (ΤΑΑ και ΕΣΠΑ)».«Και τι γίνονται τα κέρδη;» αναρωτήθηκε για να αναφέρει πως «αυξανόμενο μέρος τους επενδύεται στο εξωτερικό. Μέσα σε τρία χρόνια οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σχεδόν τριπλασιάστηκαν». Την ίδια ώρα, βουτιά 40% έκαναν οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2023 – που κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε real estate και εξαγορές κόκκινων δανείων – ενώ μειώνεται συνεχώς το απόθεμα των ξένων άμεσων παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας.Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Η. Κικίλιας πρότεινε τη στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων που ενισχύουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία ως εργαλείο για πιο υγιή και στέρεη ανάπτυξη, που μπορεί να ανατρέψει τις σημερινές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.