Έκθεση αξιολόγησης των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος

Η εκπόνηση της Έκθεσης Αξιολόγησης των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ  με στόχο την εκτίμηση της προσφοράς και της πολύχρονης και δημιουργικής δράσης τους. Ο Οργανισμός αξιολογήθηκε ως προς ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι αυτά που αφορούν την απόσταση που χωρίζει την εναλλακτική δομή από το άσυλο ή ως προς το βαθμό διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού. Η υπόθεση εργασίας στην οποία βασίστηκε η αξιολογική προσέγγιση αφορά: 

(α) στην εκτίμηση του κατά πόσο τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας εφαρμόζουν στην πράξη τις διακηρυγμένες αρχές του διεθνούς Οργανισμού, 

(β) στην εκτίμηση της ποιότητας της φροντίδας που παρέχεται στους εξυπηρετούμενους του Οργανισμού (παιδιά και νέους), με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη-αποφυγή ιδρυματικών φαινομένων και 

(γ) στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τον Οργανισμό περισσότερο με όρους σεβασμού και διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων και λιγότερο με όρους «εκροών».Η Έκθεση Αξιολόγησης αποτελείται από 6 κεφάλαια. 

Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται οι επιπτώσεις της ιδρυματικής ανατροφής στα απροστάτευτα παιδιά και οι μηχανισμοί επίδρασης της ιδρυματοποίησης στην ανάπτυξη των παιδιών και παρουσιάζονται τα Παιδικά Χωριά SOS ως μια εναλλακτική πρόταση στις ιδρυματικές πρακτικές.

Στο δεύτερο κεφάλαιο αποτυπώνεται η ταυτότητα του Οργανισμού, με στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με τη διοικητική και οργανωτική του δομή, την κτιριακή υποδομή των Παιδικών Χωριών SOS και των άλλων επί μέρους μονάδων, το ανθρώπινο δυναμικό και τους επωφελούμενους του Οργανισμού. 

Στο τρίτο κεφάλαιο εξηγείται πώς το μοντέλο των Χωριών SOS μπορεί να λειτουργήσει επανορθωτικά προσφέροντας μια οικογένεια, που μολονότι δεν είναι φυσική, αποτελεί ένα σύστημα με κύρια χαρακτηριστικά την αποδοχή, τη φροντίδα και την αγάπη, στοιχεία απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού, που στερείται μόνιμα τη δυνατότητα να μεγαλώσει με τους φυσικούς του γονείς. 

Στο τέταρτο κεφάλαιο αναπτύσσεται το μεθοδολογικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε για την επίτευξη των στόχων της αξιολόγησης, το οποίο επιτρέπει τόσο την εξωτερική εκτίμηση, όσο και την ενεργό συμμετοχή των συντελεστών του Οργανισμού (διοίκησης και προσωπικού) στη διαδικασία αξιολόγησης.

Στο πέμπτο κεφάλαιο της Έκθεσης παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης  και γίνεται ο σχολιασμός τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα, που καταγράφονται στο Έκτο Κεφάλαιο που επιτρέπουν τη διατύπωση προτάσεων επί των βελτιωτικών παρεμβάσεων, στις οποίες πρέπει να προβεί ο Οργανισμός στο σύνολό του, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες προκύπτουσες ανάγκες.


  • ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: Σακέλλης, Ι., Παπαλιού, Ό., Φαγαδάκη, Ε.
  • ΕΤΟΣ: 2006
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ερευνητικές Εκθέσεις
  • ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ