Το διαδίκτυο στην Ελλάδα 2017

Η Ελλάδα και οι υποδομές τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας

Η Ελλάδα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, σε στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Είναι μια χώρα που συνδυάζει ψηλά βουνά στην ηπειρωτική χώρα και ένα αρχιπέλαγος περίπου 2.000 νησιών. Η Ελλάδα είναι το 10ο μέλος που προσχώρησε στην ΕΚ το 1981 και το 12ο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, της "Ευρωζώνης", από το 2001. Είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών καθώς και μέλος σε πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως Συμβούλιο της Ευρώπης, ΝΑΤΟ, ΟΟΣΑ, ΟΑΣΕ, ΠΟΕ.

Ο πληθυσμός σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 είναι σχεδόν 11.000.000 εκ των οποίων 92% περίπου είναι Έλληνες πολίτες. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην πρωτεύουσα της χώρας την Αθήνα, ενώ ο αστικός πληθυσμός σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί το 78% του συνόλου. Επιπλέον περισσότεροι από 20.000.000 τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα ετησίως. Οι Έλληνες έχουν υψηλό επίπεδο αλφαβητισμού (98% του συνολικού πληθυσμού) και εκπαίδευσης καθώς και θρησκευτικής ομοιογένειας (98% είναι Ελληνορθόδοξοι).

Σύμφωνα με τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας (2015), η Ελλάδα έχει 194,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΑΕΠ, -0,2% μεταβολή του ΑΕΠ, πληθωρισμό -0,8% το 2016, μείωση κατά κεφαλήν ΑΕΕ κατά 20,270 δολάρια (2015). Το ΑΕΠ αποτελείται κατά 82,8% από υπηρεσίες, κατά 13,3% από βιομηχανία και κατά 3,9% από γεωργία (2015). Ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του ΑΕΠ ενώ ο τουρισμός το 18% του ΑΕΠ1 . Επίσης, η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο και ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009 και υπό ειδικές συνθήκες, η Ελλάδα έχασε την πιστοληπτική της ικανότητα και από το 2010 έχει εμπλακεί σε τρεις συμφωνίες διάσωσης που της επέτρεψαν να καλύψει σημαντικές πληρωμές χρεών στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και στους πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να διασφαλίσει την πρόσβαση του τραπεζικού τομέα σε έκτακτη ρευστότητα, έχοντας ωστόσο συρρικνώσει την οικονομία της κατά 26% λόγω των συνοδευτικών περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα έσοδα, στις δαπάνες και στις ταμειακές ροές.

Αυτή η σοβαρή κρίση που η ελληνική οικονομία πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια έχει επηρεάσει σοβαρά τον ρυθμό ανάπτυξης αρνητικά, όμως αναμένεται η ανάκαμψη. Ως συνέπεια της προαναφερθείσας οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει τις δύο υψηλότερες βαθμολογίες στις χώρες της ΕΕ, εκείνες του δημόσιου χρέους (177,4% του ΑΕΠ της χώρας) και του ποσοστού ανεργίας (23%).

Παρά την ύφεση, το ελληνικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δομών και πρωτοβουλιών σχετικά με τις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορίας (Κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης, ομάδες, εκκολαπτήρια κλπ.), συντελούν στη διαμόρφωση ενός δυναμικού τομέα οικονομίας και ενός όλο και περισσότερο αναπτυσσόμενου ψηφιακού περιβάλλοντος. Η Ελλάδα, παρακινούμενη από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων (2004) και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η Κοινωνία της Πληροφορίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας (3ο Κοινοτικό Διαρθρωτικό Ταμείο) επέτυχε να αποκτήσει επαρκείς υποδομές τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας ανταποκρινόμενη στις ανάγκες ψηφιοποίησης του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών καλύπτουν όλες τις περιοχές της χώρας και πληθώρα μέσων μετάδοσης διατίθεται σε ευρύτερο κοινό. Η χρήση του διαδικτύου είναι ευρέως διαδεδομένη εντός της Ελλάδας και διαρκώς αυξάνεται. Τον Ιούνιο του 2016, καταγράφεται 65,6% διείσδυση του διαδικτύου που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια (7.072.534) χρήστες (http://www.internetworldstats.com/ europa.htm#gr). Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Έλληνες συνδρομητές στο Facebook τον Ιούνιο του 2016 ανήλθαν σε 5.000.000 (ποσοστό διείσδυσης 46,4%). Σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΟΣΑ (https://data.oecd.org/greece.htm), στην Ελλάδα, 68,1% του συνόλου των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2015.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)2 , ο συνολικός αριθμός διευθύνσεων (domain names) συμπεριλαμβανομένων των subdomains, (δηλαδή com.gr), κατά την χρονική περίοδο 2001-2015 έχει αυξηθεί από 50.000 σε 433.000. Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των συνδρομητών ευρυζωνικού Διαδικτύου στα τέλη του 2015 προσέγγισε τις 3.440.018 γραμμές σε σύγκριση με 174.000 στο τέλος του 2000 (dial-up και ευρυζωνικότητα) και 283.947 στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Σήμερα, το χάσμα που είχε η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ευρυζωνικής διείσδυσης έχει σχεδόν γεφυρωθεί και είναι σαφές ότι η Ελλάδα πλέον συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη: Τον Ιούνιο του 2015, η σταθερή ευρυζωνική διείσδυση, δηλαδή ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων ανά 100 κατοίκους, ήταν στην ΕΕ 31,6% και στην Ελλάδα 30,8%. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από τη 13η θέση που κατείχε τον Δεκέμβριο του 2014.

Το 2ο κύμα WIP στην Ελλάδα

Η έρευνα “World Internet ProjectGreece” υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE) και εντάσσεται στη διεθνή σύμπραξη «World Internet Project» (http://www.digitalcenter.org/worldinternet-project-partners/). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1999 και διευθύνεται από το Annenberg School Center for the Digital Future του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Στην παρούσα φάση το WIP αποτελείται από 39 διεθνείς εταίρους. Το πρώτο κύμα της έρευνας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της δεύτερης εμπειρικής δειγματοληπτικής έρευνας για τη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα στο πλαίσιο του WIP, η οποία διεξήχθη από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου 2017. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας του 2017 και διερευνά την εξέλιξη της διείσδυσης του διαδικτύου στον ελληνικό πληθυσμό παρέχοντας συγκριτικά στοιχεία για διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς των ερωτηθέντων σχετικά με το διαδίκτυο μεταξύ των δύο χρονικών φάσεων της έρευνας. Περιλαμβάνει περιγραφικές παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των αναλύσεων καθώς και διαγράμματα που περιλαμβάνουν κυρίως σχετικές συχνότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταβλητές (variable means) ώστε να δύναται ο αναγνώστης με ακρίβεια να έχει σαφή εικόνα των ποσοστών.


Η αναφορά στην Ελληνική είναι διαθέσιμη εδώ.

Η αναφορά στην Αγγλική είναι διαθέσιμη εδώ.

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: Δεμερτζής Ν., Βαδράτσικας Κ., Λιναρδής Α., Φρέντζου Χ., Κονδύλη Δ., Ηλιού Κ., Φαγαδάκη Π., Φραγκίσκου Α.
  • ΕΤΟΣ: 2017
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ερευνητικές Εκθέσεις
  • ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνική
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ