Migrant Integration through Locally designed Experiences

Migrant Integration through Locally designed Experiences

Τι είναι το πρόγραμμα MILE;

MILE σημαίνει Migrant Integration through Locally designed Experiences (Ένταξη των μεταναστών/ριών μέσα από τοπικά σχεδιασμένες εμπειρίες). Eίναι ένα πρόγραμμα που αφορά την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων συνολικά, περιλαμβανομένων των μεταναστευτικών κοινοτήτων. 

Το MILE είναι διετές, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν σε αυτό φορείς από έξι ευρωπαϊκές χώρες: το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Λετονία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το MILE στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο σχεδιασμός πολιτικών – ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο – θα πρέπει να είναι μια διαδικασία συνεργατική που αντανακλά την πληθυσμιακή ποικιλομορφία των πόλεων και  δίνει το λόγο στους μετανάστες και τις μετανάστριες. 

Με τη συμμετοχή Δήμων, μεταναστευτικών φορέων και ερευνητικών ομάδων, το MILE επιδιώκει να ενισχύσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να συμβάλει στην οικοδόμηση δεσμών μακράς διάρκειας ανάμεσα στις μεταναστευτικές κοινότητες και την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη.

Για τον σκοπό αυτό, το MILE θα προτείνει ερευνητικά τεκμηριωμένες και τοπικά προσαρμοσμένες λύσεις που θα απαντούν στις τρέχουσες ανάγκες και προτεραιότητες των Δήμων και των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Τα εργαλεία συμμετοχής που σχεδιάζονται από τα συμμετέχοντα ερευνητικά ινστιτούτα, τους Δήμους και τους μεταναστευτικούς φορείς στοχεύουν να αποτελέσουν έναυσμα για την ουσιαστικότερη και διαρκέστερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ένταξη.


Δράσεις του MILE


● Επίτευξη καλύτερης κατανόησης των αναγκών των Δήμων και των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων στο τοπικό τους περιβάλλον και σε διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς.

● Ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής και των ικανοτήτων των μεταναστών και των προσφύγων μέσω εκπαιδευτικών δράσεων.

● Ενίσχυση του συντονισμού των ενταξιακών πολιτικών στους Δήμους μέσω εκπαιδευτικών δράσεων.

● Αξιοποίηση των εμπειριών για την υποβολή προτάσεων για καλύτερες ενταξιακές πολιτικές.

● Ίδρυση συμβουλευτικών μηχανισμών σε κάθε συμμετέχοντα Δήμο για μετανάστες και πρόσφυγες που θα αποτελέσουν μέρος του τοπικού συστήματος λήψης αποφάσεων με οργανωμένο τρόπο.

● Δημιουργία Δικτύου Διαβούλευσης και Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και Πλατφόρμας Ομότιμης Διαβούλευσης για τους μεταναστευτικούς φορείς, τα οποία θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για μελλοντικές συνεργασίες. 


Η προσέγγιση και τα εργαλεία του MILE


To MILE θέλει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο οικοσύστημα διαβούλευσης ανάμεσα στους Δήμους και τις μεταναστευτικές κοινότητες, ώστε να προαγάγει τη συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων στον σχεδιασμό τοπικών πολιτικών σε ποικίλους τομείς, όπως στην κατοικία, την εκπαίδευση, την υγεία και την επιχειρηματικότητα. 

Οι κύριες δράσεις του προγράμματος – εκπαιδευτικές δραστηριότητες, λειτουργία συμβουλευτικών μηχανισμών και πλατφόρμας διαβούλευσης – υποστηρίζονται από την προσέγγιση “επιστήμη για την έρευνα”, που λαμβάνει υπόψιν τις τοπικές συνθήκες και χρησιμοποιεί διαθεματικά εργαλεία για την εκτίμηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων των μεταναστευτικών κοινοτήτων. 

Εκδηλώσεις και ενημερωτικές εκστρατείες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα αξιοποιηθούν για την ευρύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από το αντικείμενο και τις δράσεις του MILE.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  • ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: MILE
  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ: Ashley Community & Housing LTD (ΗΒ), Birmingham City Council (ΗΒ), CREME - Aston University (ΗΒ), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνων – EKKE (Ελλάδα), INTEGRIM Lab (Belgium) Δήμος Ιωαννιτών (Ελλάδα), Kudwa (Ισπανία), Make Room (Λετονια), Melissa Network (Ελλάδα), New Women Connectors (Ολλανδία), Providus (Λετονια), Riga City Council (Λετονία), Ripollet Municipality (Ισπανία), UNITEE (Βέλγιο), Universidad Autónoma de Barcelona – UAB (Ισπανία),Amsterdam municipality (Ολλανδία),Eurocities (Βέλγιο),Utrecht municipality (Ολλανδία).
  • ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΚΕ: 35.769,03
  • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ: Χρηματοδοτούμενο
  • ΦΟΡΕΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ: AMIF-2020-AG-CALL-03101038364
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Γιώργος Κανδύλης
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ: ΙΚΕ
  • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Γιώργος Κανδύλης, Θωμάς Μαλούτας, Ίρις Πολύζου, Σταύρος Σπυρέλλης, Κατερίνα Βεζυργιάννη, Παύλος Μπαλτάς
  • ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΟΥ: 2022-01
  • ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΟΥ: 2023-12
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ(μήνες): 24
  • ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΡΓΟΥ: http://www.mile-project.eu
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ