Συμμετοχή του ΕΚΚΕ στην Task Force της έρευνας για την Έμφυλη Βία (EU-GBVSurvey)

Την Πέμπτη 18/1/2024 διοργανώθηκε από την Eurostat και το Τμήμα Στατιστικών της Δικαιοσύνης (Crime Statistics) συνάντηση της Task Force για την Ευρωπαϊκή Έρευνα για την Έμφυλη Βία (EU-GBVSurvey). Στην Task Force συμμετέχουν όλες οι χώρες όπου έχει διενεργηθεί η έρευνα αυτή καθώς επίσης το FRA (Fundamental Rights Agency) και το EIGE (European Institute for Gender Equality). Επισημαίνεται ότι η έρευνα αυτή διενεργήθηκε στην Ελλάδα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) για την περίοδο 2020-2023 και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στην ομάδα αυτή (Task Force). Στη συνάντηση της Task Force συμμετείχε για λογαριασμό του ΕΚΚΕ ο καθηγητής Απόστολος Γ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του ΕΚΚΕ, ως επιστημονικά υπεύθυνος της σχετικής έρευνας για την έμφυλη βία στην Ελλάδα. Επίσης, από την ελληνική πλευρά συμμετείχε και το Τμήμα Στατιστικών της Δικαιοσύνηςτης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αντιπροσωπευόμενο από την  Λεμονιά Ανδριτσοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Στατιστικών Δικαιοσύνης. 

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ως μέλη εκπρόσωποι των στατιστικών αρχών και των φορέων που διενήργησαν την έρευνα της Έμφυλης Βίας από είκοσιτρεις (23) χώρες καθώς επίσης εκπρόσωποι του FRAκαι του EIGE, ενώο συντονισμός έγινε από την Eurostat και το Γραφείο της Έμφυλης Βίας. Η συνάντηση διοργανώθηκε διαδικτυακά και αφορούσε στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων/-ουσών σχετικά με τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Έρευνας για την Έμφυλη Βία και ειδικότερα τη θεσμοποίησή της μέσω σχετικού κανονισμού που θα συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και θα καταρτιστεί από την Eurostat.

 

Στησυνάντηση εργασίας οι συμμετέχοντες φορείς είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πορεία κατάρτισης του σχετικού κανονισμού, και ειδικότερα για την οργάνωση των επόμενων βημάτων σχετικά με την επικαιροποίηση της έρευνας και τη βελτίωσή της κατά τον επόμενο γύρο υλοποίησής της.

 

Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκανείναι τα ακόλουθα:

 

  • Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τη σύνθεση της Task Force και των βασικών (υπο-)ομάδων εργασίας που έχουν συγκροτηθεί και θα λειτουργούν εφεξής εντός της.
  • Ενημέρωση και συζήτηση για τα βασικά ζητήματα που αφορούσαν στην υλοποίηση της έρευνας στις διάφορες χώρες καθώς επίσης και τα προβλήματα που συνδέονταν με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου της έρευνας (το οποίο κρίθηκε ιδιαίτερα περίπλοκο και εκτεταμένο).
  • Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τον υπολογισμό των δεικτών αλλά και τη σκοπιμότητα των δεικτών που παράγονται από τη συγκεκριμένη έρευνα.
  • Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την απλοποίηση και τη συμπύκνωση του ερωτηματολογίου της έρευνας, χωρίς παράλληλα να χάνεται η απαραίτητη πληροφορία που απαιτείται για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικάμε την έκταση και τις διαστάσεις της έμφυλης βίας, καθώς επίσης και για ταδιαμορφούμεναμέτραπολιτικής.