Θεματικό σεμινάριο για την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS)

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου θεματικό σεμινάριο με τίτλο «Η συμμετοχή της Ελλάδας στον 10ο  γύρο της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας(ESS). Στάσεις, προσανατολισμοί και αξίες για την πολιτική, την κοινωνία και τους άλλους». Παρουσιάστηκαν οι αναλύσεις βάσει των δεδομένων της έρευνας «EuSocSurvey- Έρευνα πεδίου για τη συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του “10ου κύματος” της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας» (χρηματοδότηση ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)


Την έναρξη του σεμιναρίου έκαναν ο προηγούμενος πρόεδρος του ΔΣ, καθηγητής Νίκος Δεμερτζής, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική συμβολή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ για την υλοποίηση της έρευνας και η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το ΕΚΚΕ για την ένταξη της Ελλάδας στον 10ο γύρο της European Social Survey (ESS) και την υλοποίηση της έρευνας, αρωγός της οποίας υπήρξε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η κα Χρυσοχόου υπογράμμισε τη σημασία των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τόνισε τη σημασία της συστηματικής συμμετοχής της χώρας στην ESS. Επίσης, ενημέρωσε για την πορεία της έκδοσης σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος εκ μέρους του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον 11ο γύρο της ESS

 

Το Σεμινάριο χαιρέτισε η κα Ηρώ Αναστασοπούλου εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα. Τόνισε τη σημασία των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής ως εργαλείου για διαμόρφωση πολιτικών και αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου για την έρευνα και την καινοτομία.

 

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Dr. Eric Harrison, αναπληρωτής διευθυντής ESS, ο οποίος περιέγραψε την ιστορία, τον στόχο και τα επιτεύγματα της ESS.

 

Το πρώτο μέρος συντόνισε η  Ξένη Χρυσοχόου και συμμετείχαν ο Γιώργος Κανδύλης, ερευνητής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ), ο οποίος ανέλυσε τη «Δομή των προσωπικών αξιών στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2002-2022», η Θεώνη Σταθοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ, Επιστημονική Υπεύθυνη και Εθνική Συντονίστρια της έρευνας, η παρουσίαση της οποίας εστίασε στο θέμα «Εμβόλια, δυσπιστία και συμμόρφωση». Ευρήματα από την ενότητα «COVID19» παρουσίασε και η Ιωάννα Τσίγκανου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ και Εθνική Συντονίστρια της έρευνας, η οποία αναφέρθηκε στη «Βία και (αν)ασφάλεια σε Ελλάδα και Ευρώπη κατά το πρώτο τέταρτο του 21ουαιώνα. Ερευνητικά αποτελέσματα διαδοχικών "κυμάτων" της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας».

 

Τον συντονισμό και σχολιασμό του δεύτερου μέρους του σεμιναρίου πραγματοποίησε η διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ, καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου. Ο καθηγητής Νίκος Δεμερτζής, πρώηνπρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ και ο μεταδιδακτορικόςερευνητής του πανεπιστημίου της Βιέννης, Γιώργος Γεωργαράκης συμπαρουσίασαν το θέμα «Πολιτικό ενδιαφέρον, πολιτική επάρκεια και δημοκρατία. Ευρήματα της ESS (10οςγύρος)». «Διαστρωμάτωση και ψήφος σε κοινωνίες του ύστερου καπιταλισμού» ήταν το θέμα που παρουσίασε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) Γιώργος Μπιθυμήτρης. Τέλος, ο ερευνητής Άγγελος Τραμουντάνης, επίσης από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ),  παρουσιάζοντας κοινή εισήγηση με τον διευθυντή ερευνών Απόστολο Λιναρδή, αναφέρθηκε στο θέμα «Καταγράφοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης στις στάσεις και αντιλήψεις των Ελλήνων για τη μετανάστευση».

 

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή των Ξένης Χρυσοχόου, Βασιλικής Γεωργιάδου και Νίκου Δεμερτζή γύρω από τα ευρήματα του 10ου γύρου της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (ESS) όπου τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής της χώρας μας στη συγκεκριμένη έρευνα. Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με συζήτηση γύρω από τα συμπεράσματα των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν, ενώ επιπλέον κατατέθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί όσον αφορά την περαιτέρω αξιοποίησή τους.