Το ΕΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του έργου DIALECT3

Στις 28-29 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη η τρίτη συνάντηση των εταίρων του έργου «DIALECT 3 - ADdressIng intersectionAL stEreotypes, building sChool communities of Tolerance through physical education», στην οποία συμμετείχε η ερευνήτρια Ναταλία Σπυροπούλου, συνυπεύθυνη του έργου στο ΕΚΚΕ.Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησής τους οι τρεις εταίροι (ActionAidHellas, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) συζήτησαν για την πρόοδο των τρεχουσών δράσεων του έργου και σχεδίασαν τις επόμενες. 

Οι τρεις εταίροι πραγματοποίησαν επίσκεψη στο 6οΓυμνάσιο Καλαμαριάς στο οποίο εφαρμόζεται η μεθοδολογία DIALECT3 στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο διδακτικές ώρες, και να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής και τους μαθητές.Tοέργο DIALECT3 (https://dialectproject.eu/dialect-3/news/) συγχρηματοδοτείταιαπότηνΕΕ (EUROPEAN COMMISSION, EU GRANT AGREEMENT, Project 101084968 — DIALECT3 — CERV-2022 EQUAL). Μέλη της ομάδας έργου του ΕΚΚΕ είναι οι ερευνήτριες Χ.Βαρουξή, Κ.Βεζυργιάννη, Δ. Κονδύλη, Ν. Σπυροπούλου & Μ.Τσεβρένη.Συμμετέχουν επίσης οι εξωτερικές συνεργάτιδες: Ε.Τσουπαροπούλου, Ά. Δασκαλάκη, Δ.Καλαμπαλίκη, Ι.Κούρου, Μ.Μαλαίνου& Χ.Μπότσου. Υπεύθυνητης ερευνητικής ομάδας του ΕΚΚΕ είναι η Διευθύντρια Ερευνών Ι. Τσίγκανου.Το έργοεπιδιώκει την αξιοποίηση του μαθήματος της φυσικής αγωγής στα σχολεία μέσω της εκπαίδευσης των καθηγητών και φοιτητών φυσικής αγωγής για την υποστήριξη μιας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια) στην Ελλάδα. Στόχος είναι η ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών φυσικής αγωγής του γυμνασίου της δοκιμασμένης μεθοδολογίας «Ποδοσφαίρου3», που συμβάλλει σε «μια ολοκληρωμένη και διατομεακή προσέγγιση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, και των διακρίσεων». Η μεθοδολογία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έργου DIALECT1 «Ανακόπτοντας την πόλωση: χτίζοντας ανεκτικές κοινότητες μέσω του ποδοσφαίρου».

Το έργο επιδιώκει την υποστήριξη της ένταξης μεταναστών, προσφύγων και Ρομά εφήβων μαθητών, αγοριών και κοριτσιών, προωθώντας τη δημιουργία σχολικών κοινοτήτων ανεκτικότητας μέσω του προγράμματος σπουδών φυσικής αγωγής.